O nouă zi liberă pentru bugetari. Cine sunt beneficiarii

Profesor. Sursa Foto: Dreamstime

Ziua Învățătorului se sărbătorește, în fiecare an, pe 5 iunie, data naşterii lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului românesc modern. În premieră, în 2024, cadrele didactice vor primi liber, conform noului contract colectiv de muncă, la nivel de sector.

 

Noua zi liberă a fost introdusă, în premieră, la nivel național, după greva profesorilor de anul trecut. Ea a fost stabilită prin noul contract colectiv de muncă (CCM) negociat la nivel de sector. Această zi liberă nu va fi recuperată.

Ziua Învățătorului, liberă pentru cadre didactice

Noul contract colectiv de muncă a intrat în vigoare pe 6 iulie 2023. Documentul a fost negociat în contextul grevei generale din Educație și include o serie de beneficii pentru lucrătorii din sistemul de educație. Între altele, cadrele didactice au primit și o zi liberă. Este vorba despre Ziua Învățătorului, care este sărbătorită în fiecare an, pe 5 iunie.

Potrivit noilor reglementări, toți angajații din învățământ vor fi liberi de Ziua Învățătorului fără să fie nevoiți să recupereze ulterior. Aceasta face parte din cele 17 noutăți prevăzute de noul contract colectiv.

„Este în premieră la nivel național. În 2024, în întreaga țară, ziua de 5 iunie este zi liberă. Până anul trecut, singurul inspectorat care a luat în considerare ziua de 5 iunie ca zi liberă cred că a fost Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB), iar în rest era o zi în care se desfășurau activități specifice, altele decât cele de predare”, a spus Marius Nistor, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”,  pentru Edupedu.ro.

De menționat că în 2023, 5 iunie a fost zi liberă stabilită prin Codul Muncii, fiind a doua zi de Rusalii. Profesorii erau în grevă, solicitând salarii mai mari.

Protest profesori. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Zile libere în Educație

Pe lângă Ziua Învățătorului, cadrele didactice vor mai avea liber și pe 5 octombrie. În această zi, care pică într-o joi, conform calendarului, este marcată Ziua Mondială a Educației.

Marius Nistor a explicat că în cazul cadrelor didactice nu se pot acorda prime sau bonusuri, așa cum se întâmplă de zilele dedicate altor meserii. Drept care, a precizat, dacă legislația nu permite, într-o structură bugetară, să se negocieze drepturi de natură salarială, singurul lucrul rămas este recunoașterea celor două zile ca libere.

„Este singura modalitate pentru a marca această zi. Atât timp cât în alte domenii, când este ziua lucrătorului într-un domeniu, automat se acordă prime și alte drepturi de natură salarială negociate prin contractul de muncă, noi nu avem această posibilitate a negocierii unor prime și atunci singura noastră posibilitate este acordarea unei zile libere care să permită marcarea unor momente importante. Să putem scoate și noi în evidență că 5 octombrie este Ziua Internațională a Educației și 5 iunie – Ziua Învățătorului”, a mai explicat Marius Nistor conform sursei citate.

Gheorghe Lazăr Sursa foto: Wikipedia

Ziua Învățătorului, data nașterii lui Gheorghe Lazăr

Cadrele didactice își serbează ziua, în fiecare an, la 5 iunie. Ziua Învățătorului a fost instituită prin Legea nr. 289/2007 şi reprezintă data naşterii lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului românesc modern.

Născut pe 5 iunie 1779, la Avrig, Gheorghe Lazăr (n. 5 iun. 1779 – m. 17 sept. 1823) s-a manifestat ca organizator şi conducător de şcoală. El a fost autor al mai multor manuale, dar și inginer practician. Bun orator, moralist şi scriitor, a beneficiat de o pregătire enciclopedică. Gheorghe Lazăr a studiat la Cluj, apoi la Viena, limbi străine, teologie, drept, filosofie, ştiinţe, pedagogie, literatură, matematică, inginerie, ştiinţe militare, medicină.

Senatul a adoptat propunerea legislativă pentru Ziua Învățătorului la 20 iunie 2007. Camera Deputaților a făcut același lucru pe 9 octombrie 2007. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial din 5 noiembrie 2007.

Ziua învăţătorului este sărbătorită în toate unităţile de învăţământ de stat, particulare şi confesionale din sistemul românesc. Ministerul Educaţiei şi alte instituţii pot acorda premii, distincţii, medalii şi titluri onorifice cadrelor didactice şi elevilor, pentru merite deosebite.