Ziua Învățătorului 2024, în premieră. Când pică ziua liberă pentru elevi și profesori

Ziua Învățătorului 2024, în premieră. Când pică ziua liberă pentru elevi și profesori elevi /Sursa foto .Arhiva EVZ

Ziua Învățătorului 2024. În premieră națională, elevii și profesorii vor avea parte de o nouă zi liberă. Decizia vine după greva profesorilor, conform noului contract colectiv de muncă.

Ziua Învățătorului 2024, în premieră la nivel național

Ziua liberă pentru elevi și profesori pică miercuri, 5 iunie. Mai exact, elevii și profesorii vor avea o nouă zi liberă: Ziua Învăţătorului. Această zi a fost instituită prin Legea nr. 289/2007 şi reprezintă data naşterii lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului românesc modern.

Ziua liberă de pe 5 iunie este una dintre cele 17 noutăți aduse pentru profesori și ceilalți angajați  din noul contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ, prin care s-a încheiat greva generală din Educație, semnat de liderii sindicali din Educație și Ligia Deca și care intrat în vigoare pe 6 iulie 2023.

Zile suplimentare nelucrătoare nu se recuperează

Reamintim că zilele suplimentare nelucrătoare, conform Contractului Colectiv de Muncă, nu se recuperează. Marius Nistor de la Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a declarat că instituirea zilei de 5 iunie ca zi liberă este singura modalitate pentru a marca această zi.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este singura modalitate pentru a marca această zi. Atât timp cât în alte domenii, când este ziua lucrătorului într-un domeniu, automat se acordă prime și alte drepturi de natură salarială negociate prin contractul de muncă, noi nu avem această posibilitate a negocierii unor prime și atunci singura noastră posibilitate este acordarea unei zile libere care să permită marcarea unor momente importante. Să putem scoate și noi în evidență că 5 octombrie este Ziua Internațională a Educației și 5 iunie – Ziua Învățătorului”, a spus Marius Nistor.

Profesor, Învăţare, Şcoală, PredareZiua Învățătorului 2024, în premieră la nivel național. Sursa foto: Pixabay

Ziua Învățătorului nu este altceva decât respect pentru această categorie socio-profesională

Întrebat dacă asta își doresc profesorii de ziua lor, practic să fie departe de cei pe care îi învață, Marius Nistor a explicat:

„Să fim rezonabili, nu e vorba de așa ceva. Cred că profesorii și tot personalul din învățământul preuniversitar trebuie să aibă recunoașterea activității în aceste zile de sărbătoare. Adică în alte domenii de activitate sunt zile libere și nu este absolut nicio problemă, ba se mai dau și bani, iar atunci când este vorba de colegii din învățământul preuniversitar, dacă este zi liberă de Ziua Internațională a Educației și de Ziua Învățătorului, automat este o problemă.

Nu este în regulă. Este vorba de respect pentru această categorie socio-profesională. (…) Nu avem altă posibilitate, legislația nu ne permite altceva. Dacă legislația nu ne permite ca într-o structură bugetară să negociem drepturi de natură salarială, atunci singurul lucrul pe care ni-l putem permite este să obținem măcar această recunoaștere a importanței celor două zile”, a declarat Marius Nistor.

Zile suplimentare nelucrătoare, conform Contractului Colectiv de Muncă:

  • 5 octombrie 2023, joi – Ziua Mondială a Educației;
  • 7 mai 2024, marți – a treia zi de Paște – ziua este în vacanța de primăvară;
  • 5 iunie 2024, miercuri – Ziua Națională a învățătorului. potrivit edupedu.ro.