Guvernul PNL știa de suficientă vreme că, începând cu 15 mai, starea de urgență va lua sfârșit. Președintele Iohannis a ieșit în mai multe rânduri și a anunțat că nu va mai prelungi starea de urgență. Dacă Iohannis nu s-a consultat cu Orban, premierul trebuia să afle măcar din presă. Cu toate acestea, PNL a fost prins nepregătit și pentru a scăpa, a fost dispus să încalce flagrant Constituția. Modul de acțiune al guvernului este o dovadă colosală de incompetență și de bătaie de joc la adresa tuturor celor guvernați, dar și la adresa democrației a acuză opoziția.

 

Partidul Național Liberal sau Partidul Național Iliberal?

PNL devine un partid iliberal. Guvernarea prin OUG, atacurile la CCR și Parlament devin practici frecvente, iar Constituția este doar o carte. PNL demonstrează că este un partid profund ostil pluralismului, ostil colaborării parlamentare, ostil statului de drept, deci autoritar. Ziua de ieri nu trebuie uitată. A fost ziua în care Guvernul PNL a aruncat la coș 30 de ani de democrație și a încălcat flagrant și premeditat Constituția. Alina Gorghiu de la PNL a declarat:  ”Sigur… Constituția spune un lucru, colegii mei au făcut un amendament. Să știți că din când în când e permis în politică să mai faci și artificii…” Când vorbim de stat de drept și de Constituție, scopul nu scuză mijloacele.

PNL profită de pandemie pentru a crea precedente periculoase, iar democrația are de pierdut spun la unison PSD; PRO ROMÂNIA; UDMR; ALDE.