După zeci de termene și după audierea a sute de martori, instanța supremă se va pronunța, pe 6 mai, în dosarul „Referendumului fraudat”
Peste două săptămâni, ministrul Liviu Dragnea află dacă va fi condamnat în dosarul „Referendumului fraudat”. Însoțit de garda de corp, demnitarul a stat, ieri, la instanța supremă mai bine de șase ore. A transpirat de emoții și căldură și a vorbit mult cu avocatul.
Suspecții acuzați că au măsluit listele electorale pentru demiterea lui Traian Băsescu au fost chemați la ultimul termen de judecată și au venit în grupuri separate. De la Teleorman, Olt sau Vrancea, oamenii au așteptat înfrigurați ultima înfățișare de la procesul de fond. S-au adunat cu mult timp înainte de începerea judecății, în afara instanței și au discutat în șoaptă. „Oricum, decizia nu este definitivă”, au șușotit ei.
Judecată rapidă
La sosire, personajul principal, Liviu Dragnea, a făcut o scurtă declarație în care și-a exprimat speranța că va fi achitat. După câteva minute, sala de judecată a devenit neîncăpătoare. Cei 72 de inculpați, avocații lor, o droaie de jurnaliști și câțiva gură-cască au umplut până la refuz locul judecății. După o scurtă introducere, procurorul DNA a solicitat sec, închisoare cu executare pentru Liviu Dragnea, moment în care mustața acestuia a început să tremure de ciudă.
FOTO: Adunați pe la colțuri, complicii lui Liviu Dragnea s-au prezentat de voie, de nevoie la instanța supremă. În fața Curții Supreme au discutat la o țigară
Acuzațiile procurorului au continuat să curgă: „Martorii propuși în apărare au discutat înainte de termen cu inculpatul” și „în ziua votului, 4.000 de SMS-uri au fost trimise cu conținut completat în câmpurile DA și NU (n.r. - este vorba de buletine de vot completate), fără a se stabili cum au reușit să afle cum au votat cetățenii”.
În replică, avocatul acestuia a precizat că sistemul informatic utilizat de PSD este unul legal și că s-au folosit doar datele personale ale celor care au avut acces la el. Au urmat la cuvânt avocații inculpaților din secțiile de votare unde s-au descoperit nereguli. Au cerut achitarea clienților sau amendarea lor, în cel mai rău caz.
Nu avea bani de drum
Un suspect și-a întrebat apărătorul dacă este obligatoriu să vină la proces deoarece nu are bani de transport. În ultimul cuvânt, Dragnea a arătat că o condamnare a sa ar descuraja pe toți cei care ar chema oamenii la vot și s-a declarat nevinovat.
Ce riscă ministrul
PSD a adoptat, în cadrul Consiliului Național, cinci reguli de integritate și responsabilitate politică care îi vizează pe membrii acuzați de corupție. Astfel, membrii PSD trimiși în judecată în cazuri de corupție își vor pierde funcția în care au fost numiți cu sprijinul partidului și sunt suspendați din funcția politică în care au fost aleși. Membrii de partid condamnați în primă instanță pentru fapte de corupție își pierd, automat, funcția din partid și sunt suspendați din calitatea de membru de partid. În cazul social-democraților condamnați definitiv pentru fapte de corupție, aceștia își vor pierde definitiv calitatea de membru al PSD. (Larisa Bernaschi)