The Thelegraf. Franța înjumătățește trupele care participă la Ziua Bastiliei, pentru a aduce un omagiu angajaților din domeniul sănătății care se luptă cu Covid-19 în contextul celei mai grave crize postbelice.
Franța s-a angajat să plătească asistenților medicali și sociali un spor de 183 € (165 lire sterline) pe lună, onorându-i pe eroii din domeniul sănătății naționale într-o ceremonie de dimensiuni reduse.
14 iulie este, de regulă, o ocazie pentru armată să-și etaleze mușchii la parada militară uimitoare de pe Champs-Elysées urmată de o seară de artificii spectaculoase. Însă, pentru prima dată din anul 1945, ceremonia a fost organizată pentru personalul din domeniul sănătății aflați în prima linie, tratați cu o Marsilieză vibrantă și a căror luptă împotriva pandemiei de coronavirus, președintele Emmanuel Macron a asemănat-o cu „un război”.
Având în vedere că Franța este tulburată de o creștere a infecțiilor într-o țară în care numărul de decese a depășit acum 30.000, străzile au fost pustii, în timp ce trupele și vehiculele blindate au defilat pentru a comemora anul 1789, atacarea fortăreței Bastilia care a dat startul Revoluției Franceze.
Între timp, jumătate din numărul obișnuit de soldați, aproximativ 2.000, s-au adunat în Piața Concordiei înainte ca cei 2.500 de invitați să fie organizați cu atenție pentru respectarea distanței sociale.
Ca de obicei, Patrouille de France a pictat cerul în roșu, alb și albastru în două survolaje tricolore.
Însă, într-o apariție rară, Typhoon-urile britanice au zburat de asemenea în formația comună cu omologii lor galici deasupra Parisului central, aducând un omagiu lui Charles de Gaulle, la 80 de ani de la apelul său istoric din Londra pentru rezistența franceză împotriva ocupației naziste.
Atenția a fost îndreptată spre lupta împotriva virusului care a implicat și armata franceză în cea mai gravă criză a țarii de la cel de-al doilea război mondial.
În locul liderilor mondiali, mulți dintre invitați au fost medici și asistente, dar și angajații ai supermarketurilor și ai azilelor, aflați în prima linie pentru a sprijini Franța în timpul restricțiilor draconice la nivel național. De asemenea, printre oaspeții de onoare au fost și familiile personalului medical care au decedat din cauza virusului.
„În mod excepțional, anul acesta, armata noastră ... va ceda locul principal femeilor și bărbaților în uniformă medicală care au luptat" împotriva virusului și care rămân „bastioane pe timp de criză", a declarat președintele Macron într-un discurs adresat oficialilor militari luni.
El a adus un omagiu armatei pentru construirea unui spital de campanie și transportarea pacienților cu avioane de marfă sau cu trenuri de mare viteză, organizate în mod special.
Reprezentanții Germaniei, Elveției, Austriei și Luxemburgului au fost, de asemenea, invitați să li se arate recunoștința pentru faptul că au primit în total 161 de pacienți francezi la terapie intensivă.
După ce a abandonat tradiția în urmă cu trei ani, cu angajamentul de a schimba radical politica franceză, Macron trebuia să reînnoiască discursul de președinte din 14 iulie pentru a-și prezenta planurile de redresare după criza socială și economică profundă provocată de pandemia de COVID-19.
S-a limitat la câteva declarații televizate din martie până acum. În timp ce fostul său premier, Edouard Philippe, s-a bucurat de un impuls de popularitate în ceea ce privește gestionarea sa stabilă a crizei, președintele Macron a fost criticat pentru inițiala lipsă a Franței de echipamente de protecție și a prezentării unor mesaje mixte.
Era de așteptat ca președintele să abordeze îngrijorările cu privire la un al doilea val de infecții. Experții din domeniul sănătății franceze au cerut guvernului să declare purtarea măștilor obligatorie în spațiile închise, iar autoritățile au avertizat că rata de reproducere în Franța este acum peste valoare de 1 în majoritatea zonelor, deoarece oamenii își lasă garda jos în timpul vacanței de vară.
Era de așteptat ca președintele Macron să fie întrebat despre cum va salva guvernul, recent remaniat, și noul său prim-ministru, Jean Castex, Franța din recesiunea preconizată să distrugă sute de locuri de muncă, în ciuda miliardelor de euro garantate pentru minimizarea colapsului economic.
Luni, guvernul francez și sindicatele au semnat un acord pentru creșterea salariilor angajaților din domeniul sănătăţii cu 8 miliarde de euro - o tactică pe care prim-ministrul a recunoscut-o că fiind întârziată.
Cea mai mare parte a fondurilor vor fi direcționate către asistenții medicali și sociali, care vor primi o majorare lunară în medie de 183 euro. Există, de asemenea, 450 de milioane de euro pentru medicii care lucrează exclusiv în sectorul public, o tactică menită să-i convingă să se transfere de la clinicile private mai profitabile.
„Nimeni nu poate nega că acesta este un moment istoric pentru sistemul nostru de sănătate”, a precizat Castex după șapte săptămâni de negocieri între guvern și sindicate. Cu toate acestea, unele sindicate au respins acordul și au promis că vor organiza manifestații marți care se vor finaliza în mod simbolic în Piața Bastiliei din Paris.
De asemenea, președintele Macron a enervat sindicatele sugerând că va finaliza rapid o revizuire controversată a pensiilor, amânată pe timpul crizei. Cu 600 de zile rămase din mandatul său de cinci ani, președintele trebuie să își stabilească prioritățile pentru următorii doi ani în funcție.
În decursul zilei de marți, parcurile din apropierea Turnului Eiffel vor fi închise pentru a evita mulțimile de oameni adunați pentru artificiile de la Ziua Bastiliei din Paris, iar majoritatea orașelor și-au anulat complet spectacolele. (Rador)