Ziua de 21 iulie în istorie. Cele șapte minuni, Alexandru cel Mare și Alecsandri

Ziua de 21 iulie în istorie. Cele șapte minuni, Alexandru cel Mare și Alecsandri

Pe 21 iulie, în anul 356 a.Chr., a avut loc un incendiu devastator la Efes. Atunci a ars una din cele „7 minuni” ale lumii antice, Templul Artemisei din Efes. Evenimentul, conform legendei, ar fi coincis cu nașterea lui Alexandru cel Mare, fiul Olympiadei și al regelui Macedoniei, Filip al II-lea.

Istoria ne mai spune că acel templu era grandios iar constructorii săi au instalat arhitrava punând saci cu nisip care au fost străpunși, coborârea arhitravei făcându-se uniform în spațiu și timp.

O altă legendă atestă faptul că autorul cumplitului incendiu, Erostratus a spus că gestul lui sinistru a fost motivat de dorința „de a intra în istorie”. Atunci, judecătorii cetății au decis ca numele său să fie „nomen odiosum”, adică să nu mai fie rostit pentru a fi uitat. A încălca porunca, însemna plata unei amenzi. Evident, nașterea lui Alexandru cel Mare a fost evenimentul care a eclipsat crima culturală a lui Erostrat, dar iată, că, istoria care numește bunele și relele, l-a menționat și noi știm cine a fost.

La 21 iulie 1808, s-a născut revoluționarul și gânditorul pașoptist ardelean Simion Bărnuțiu, unul din liderii Revoluției din 1848 din Transilvania.

Ne puteți urmări și pe Google News

La 21 iulie 1821, s-a născut poetul, revoluționarul și diplomatul Vasile Alecsandri, cel care a cultivat genul literar al Pastelului. Activitatea sa diplomatică în slujba recunoașterii Unirii din 1859 este memorabilă.

La 21 iulie 1831, Belgia a avut parte de încoronarea primului său rege, leopold I de Saxa Coburg.

La 21 iulie, dar în anul 1861, în Războiul Civil American, la Bull Run, Armata Confederației Sudului (CSA) a câștigat prima mare bătălie contra Armatei Unioniste (Nordului). Din 1863, după bătălia de la Gettysburg, soarta Războiului s-a întors de partea Nordului care în 1865 va impune Armistițiul de la Appomattox.

Tot la 21 iulie 1861, la „Teatrul cel Mare” (viitorul Național) din București,  marele actor  Mihail Pascaly pentru care va lucra și Eminescu o vreme, a jucat prima oară în România rolul lui Hamlet din piesa omonimă a lui William Shakespeare.

Data de 21 iulie a anului 1906 marca reintegrarea în Armata Franceză a ofițerului francez, de origine evreiască Alfred Dreyfus, acuzat cu mulți ani înainte pentru spionaj în favoarea Germaniei și condamnat la închisoare și deportare. I s-a oferit gradul pe care îl avea la degradarea militară, cel de căpitan. Printre apărătorii săi, s-a numărat marele scriitor Emile Zola.

La 21 iulie 1919, suferind de „gripa spaniolă”, care a făcut ravagii în 1918-1920 în toată lumea, a decedat generalul român Eremia Grigorescu, eroul bătăliei de la Mărășești.

Știința uneori se face cu sacrificii. A pățit-o pe pielea sa profesorul de biologie Johns Scopes din localitatea americană Dayton, Tennessee care a fost condamnat, în data de 21 iulie 1925, la plata amenzii de 100 dolari pentru că a predat Teoria Evoluției demonstrată de Charles Darwin.

La 21 iulie 1944, a fost executat colonelul german Claus von Stauffenberg, autorul atentatului eșuat asupra lui Hitler, de la Rastenburg din 20 iulie 1944.