Ziua Americii: artificii doar cu donaţii sau cu chetă

Ziua Americii: artificii doar cu donaţii sau cu chetă

Ameninţate de o nouă criză financiară, după cum avertizează unii analişti, Statele Unite au organizat, ieri, de ziua naţională, ceremonii mult mai austere decât în anii precedenţi.

Americanii au sărbătorit ieri ziua naţională prin ceremonii publice mai puţin fastuoase decât în anii precedenţi, consecinţă a unei crize economice departe de a se fi încheiat, după cum au avertizat recent specialiştii. Primăriile mai multor oraşe au decis să renunţe la obişnuitele focuri de artificii din cauza bugetelor secătuite.

La Dallas, al treilea oraş ca mărime din statul Texas şi al nouălea din Statele Unite, administraţia locală a anunţat că festivităţile de 4 iulie îşi vor urma cursul normal, cu excepţia focurilor de artificii. O donaţie venită în ultima clipă a salvat spectacolul, deşi acesta va avea loc astăzi, cu o zi întârziere potrivit Fox News.

În orăşelul Cedar Grove, din statul New Jersey, primarul Robert O’Toole şi fiul său Kevin O’Toole, reprezentant republican în senatul statului, au scos bani din buzunarul propriu pentru a acoperi costul ceremoniilor prilejuite de ziua naţională. Alte zece municipalităţi au câştigat fiecare câte 10.000 de dolari în urma unui concurs on-line organizat de o companie de asigurări.

La Bucureşti, ambasada americană a organizat, vineri, o ceremonie cu ocazia Zilei Independenţei, la care au fost invitate câteva sute de persoane. În discursul său, ambasadorul Mark Gitenstein le-a recomandat românilor să renunţe la expresia "Asta-i viaţa!" care transmite pesimism şi să o înlocuiască cu mottoul preşedintelui american Barack Obama din campaniapentruprezidenţialele din 2008, "Yes, we can" (Da, putem - n.r.).

A treia criză pândeşte SUA

America traversează acum primele faze ale celei de-a treia crize economice, avertiza în urmă cu doar câteva zile economistul Paul Krugman, într-un editorial publicat de "New York Times". Costul celei de-a treia depresii, la nivel naţional, dar şi mondial, ca urmare a politicii inadecvate de acordare a stimulilor fiscali şi monetari şi a creşterilor- record ale deficitului bugetar, va fi unul imens, a subliniat laureatul Premiului Nobel pentru economie.

Un astfel de avertisment a fost lansat şi de analistul economic Gerald Celente, cel care a criticat pachetul de stimuli economici al administraţiei Obama. Celente a mai spus că 2010 va fi un an marcat de lupta pentru supra vieţuire şi un an în care cei oprimaţi din punct de vedere economic vor inventa strategii pentru a învinge sistemul.

La peste 11.000 de kilometri de Washington, la Kabul, capitala Afganistanului, domneşte un alt tip de pesimism. "După ani întregi de război, suntem acum într-un moment critic", a declarat generalul David Petraeus, care a preluat ieri oficial comanda celor peste 130.000 de militari ai forţei internaţionale prezente pe frontul afgan. "Aceasta este o misiune dură, deloc uşoară", a adăugat el la o ceremonie desfăşurată la ambasada americană din Kabul.

Petraeus, care l-a înlocuit în funcţie pe generalul Stanley McChrystal, a avertizat însă că, în pofida opiniilor pesimiste privind soarta conflictului din Afganistan, Statele Unite nu vor ceda în acest "război al orgoliilor". "Suntem implicaţi într-o luptă a influenţei, dar suntem aici pentru a învinge", a conchis acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News