Evenimentul Zilei > Social > Zilele „Eminescu”, politizate. Iohannis, premiat la Mehedinți ca „scriitor de talie europeană”
Zilele „Eminescu”, politizate. Iohannis, premiat la Mehedinți ca „scriitor de talie europeană”

Zilele „Eminescu”, politizate. Iohannis, premiat la Mehedinți ca „scriitor de talie europeană”

Volumul „Pas cu pas” a fost motivul acordării distincției de către juriul unei manifestării culturale. Premiul a fost ridicat de consilierul prezidențial Andrei Muraru, care a mulțumit în numele președintelui.

După Revoluție, un grup de oameni de cultură au hotărât să marcheze ziua de naştere a poetului național printr-o festivitate culturală denumită generic „Festivalul Mihai Eminescu”. Au fost ediții în care omagierea poetului național se transforma întro adevărată manifestare culturală, cu expoziții de medalii, lucrări Eminescu, dar şi cu premii acordate unor scriitori locali, la început, apoi naționali şi internaționali, în ultimul timp.

Anul acesta, la cea de-a 25–a ediție, „Festivalul Mihai Eminescu” de la Mehedinți s-a transformat într- un bussines cultural de grup, prin acordarea de premii unor autori mai mult pe criterii politice.

Premiată doar pentru că e fiica prefectului

Bunăoară, juriul festivalului a acordat un premiu Irinei Drăghiea, cunoscută de cei prezenți doar ca fiind fiica prefectului de Mehedinți, Nicolae Drăghiea. Apoi, după discursuri laudative ale organizatorilor care amintesc de cultul personalității, juriul festivalului a acordat marele premiu „scriitorului de talie europeană”, pre ședintelui Klaus Iohannis, pentru volumul „Pas cu pas”. Distincția a fost primită de consilierul prezidențial Andrei Dan Muraru care, invitat la cuvânt, nu a reuşit decât să spună: „Mulțumesc pentru premiu, din partea președintelui Klaus Iohannis!”. După două zile de festival, membrii juriului şi o parte din organizatori au participat la o agapă la Mânăstirea Sfânta Ana, cunoscuta ctitorie a ziaristului Pamfil Şeicaru, de la Orşova.