În 2005, prin rezoluţie a ONU, a fost stabilit că în a treia duminică din noiembrie, pentru a semnala astfel că avem de-a face cu un fenomen din ce în ce mai îngrijorător.

Potrivit Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie din România, în ţara noastră îşi pierd viaţa, în fiecare zi, cinci-şase persoane. Majoritatea accidentelor se petrec în mediul urban. Pe de altă parte, 60% dintre aceste nefaste evenimente au loc în urma traversărilor neregulamentare, arată asociaţia, citată de Agerpres.

Totodată, anul acesta, pe 10 aprilie, a fost publicat un raport al Comisiei Europene care arată că drumurile din România prezintă cel mai înalt grad de nesiguranţă din Uniunea Europeană, iar ţara noastră e pe primul loc la numărul de accidente rutiere soldate cu morţi. Mai exact, 98 de accidente mortale la un million de locuitori.

Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulaţie ar trebui să marcheze în fiecare ţară, potrivit rezoluţiei ONU, acţiuni din partea autorităţilor şi ONG-urilor pentru a se atrage atenţia asupra pericolelor care rezultă din neatenţia în traffic.