Evenimentul Zilei > Politica > Zi de foc în PARLAMENT pentru BUGET. Declarații EXCLUSIVE ale purtătorului de cuvant PNL. Telefonul de la ora 9:00
Zi de foc în PARLAMENT pentru BUGET. Declarații EXCLUSIVE ale purtătorului de cuvant PNL. Telefonul de la ora 9:00

Zi de foc în PARLAMENT pentru BUGET. Declarații EXCLUSIVE ale purtătorului de cuvant PNL. Telefonul de la ora 9:00

Zi de foc în Parlament. Încep dezbaterile pe legea bugetului. Înainte de discuțiile din plen se vor centraliza și grupa amendamentele depuse la comisii pe ordonator principal de credite, după care comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților și Senatului se întrunesc în sedință comună pentru avizarea și depunerea avizelor la Comisiile pentru buget, finanțe și bănci. Opoziția a criticat proiectul de buget încă înainte de a fi adoptat de Guvern. Astăzi, la „Telefonul de la ora 9:00”, Evenimentul zilei a luat legătura cu purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, care a răspuns la întrebările legate de principalele nemulțumiri și soluții ale liberalilor.

Evenimentul zilei: PNL a anunțat că va depune mai multe amendamente pe proiectul de buget. Există noutăți pe care nu ați apucat să le anunțați?

Ionel Dancă: Așa cum știți, amendamentele noastre visează Educația și aici avem realocările bugetare pentru programul afterschool în toată țara și realocările pentru școlile profesionale. Pentru Sănătate vom urmări asigurarea finațării pentru cofinanțarea proiectelor de la spitalele regionale din Iași, Craiova și Cluj, adăugând și creșterea alocărilor bugetare pentru medicina de familie. Pentru infrastructură vom depunde amendamente pentru finanțarea autostrăzilor Unirii-Ungheni, Iași-Tg.  Mureș, Sibiu-Pitești, Comarnic-Brașov, centura capitalei și drumul expres Craiova-Pitești. În administrația locală vom avea grijă ca decontarea cheltuielilor pentru protecția copilului și a persoanelor cu handicap să fie până la 90 % din bugetul de stat. Alianța PSD-ALDE urmărește să pună aceste cheltuieli în cârca primăriilor, care ar reprezenta un efort de 6,4 miliarde de lei. O astfel de sumă ar duce la falimentarea multor primării. Iar pe social, urmărim indexarea pensiei la 9 %, conform legii în vigoare, creșterea contribuției pentru pilonul 2 de pensii la 5 % din salariul burt, față de la 3,75 % și dublarea alocațiilor pentru copii. Foarte important, ne vom gândi care este formula cea mai potrivită pentru subvenționarea partidelor. Considerăm că suma alocată acum este prea mare.

Evenimentul zilei: Dintre toate problemele pe care le-ati sesizat, pe care o considerați ca fiind cea mai gravă?

Ionel Dancă:Tot ce am spus mai devreme este foarte important. Totuși, prevederea cea mai gravă este cea privind administrația locală, care poate duce la falimentarea unor primării. Pot fi penalizate fix administrațiile librale care au demonstrat că se poate face performanță.

Evenimentul zilei: Veți susține amendamentele pe care le propune PMP?Au formulat 2500 de amendamente?

Ionel Dancă: Nu cunosc deocamdată care sunt amendamentele lor. Vom analiza și vom lua o decizie. Așa cum se poate observa, colaborarea partidelor de Opoziție este foarte bună, dacă depun amendamente importante, le vom susține.