După şapte etape scurse din actuala stagiune a Seriei A, campionatul de fotbal al Italiei, antrenorul Walter Zenga s-a cocoţat cu Catania, echipă la care Nicolae Dică face tuşa, pe podium, cu 14 puncte, devansând superformaţii precum AC Milan, Juventus Torino şi AS Roma. Totodată, Catania are cea mai bună apărare din „Cizmă“, cu doar patru goluri primite.
 
Ieri, „Omul Păianjen“ a acordat un interviu pentru EVZ în care a recunoscut că în România a devenit antrenor (în Liga I venise după o experienţă neconcludentă în America). Zenga n-a pierdut ocazia de a-i înţepa pe cei care l-au criticat că făcuse din Dinamo o trupă ultradefensivă.
 
EVZ: Ciao, mister Zenga! Cum se face că echipa dumneavoastră uimeşte Italia?
Walter Zenga: Catania se află în frunte şi sunt mulţumit de acest lucru. Aici, toată lumea e fericită. Pentru noi e un vis pe care încercăm să îl continuăm a-l trăi cât mai mult posibil. Totuşi, nu e important că suntem pe locul trei acum, ci faptul că am făcut deja 14 puncte. Trebuie să ajungem cât mai repede la 40 de puncte, pentru a fi siguri că vom scăpa de la retrogradare. Acesta este obiectivul Cataniei.

„Dinamo a jucat la Cluj cu doi închizători“

Vă surprinde că superformaţii precum Roma, Milan, Juventus rătăcesc pe la mijlocul clasamentului?

Nu e relevant acest lucru. Mereu, după competiţii importante, gen Campionatul European sau Campionatul Mondial, se întâmplă ca marile echipe să pornească mai greu în campionat. Noi nu ne gândim nici măcar la calificarea în Cupa UEFA. Trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ.
 
Catania ar lua titlul în România?
Fiecare campionat are particularităţile lui. În Italia se joacă mai tactic decât în România, dar ambele sunt campionate tari. Aud că în România se spune că echipa mea este una micuţă, care doar se apără. S-a spus de mine că am jucat defensiv când antrenam la Dinamo. M-am uitat la meciul CFR – Dinamo şi am văzut că oaspeţii au folosit tot meciul doi închizători (râde).

Ce se întâmplă cu Dică? De ce nu joacă?

Am 24 de fotbalişti în lot. El a început campionatul titular la Catania. Dar nu este uşor să te acomodezi în Italia.
 
„Dică să reacţioneze ca un om matur, nu ca un copil“

Jucătorul a ameninţat, în presa din România, că va pleca, dacă nu va fi folosit…
E alegerea fiecăruia. Eu mă aşteptam să reacţioneze ca un om matur, nu ca un copil. Mi-ar plăcea să aud de la un jucător că vrea să se pregătească în continuare şi mai bine, ca să-l pună în dificultate pe antrenor, nu că vrea să plece, dacă nu joacă. E nevoie de răbdare. Eu am încredere în el, ca fotbalist. Aici, nu e ca în România, unde se spune că o echipă are 11 jucători. Eu nu folosesc mereu aceeaşi echipă. Vor juca toţi fotbaliştii pe care-i am în lot. E timp pentru toată lumea. Eu îl susţin pe Nicolae. E un om deosebit, inteligent, cu un comportament exemplar. Se pregăteşte bine, n-am ce să-i reproşez. Cu el vorbesc în fiecare zi şi îl încurajez. Dacă un antrenor pierde un meci, atunci etapa următoare schimbă echipa. Aşa am procedat şi eu cu Dică.

E supărat că ar putea pierde naţionala…
Când a jucat la naţională cu Lituania, el era titular la Catania. Apoi, Piţurcă l-a ţinut pe bancă în Feroe. Piţurcă să nu spună că nu-l ia la lot pe Dică, fiindcă acesta nu este titular la Catania! Aşa că să nu facem astfel de comparaţii!
 
COLONIE ÎN „CIZMĂ“?
 
Moţi, despre care aţi spus că era adevăratul lider de la Dinamo, nu joacă la Siena…
Moţi e un mare fotbalist. Unul dintre cei mai buni stoperi pe care-i are România. Serios, profesionist, un lider adevărat. Dar e posibil să fie şi la el probleme de acomodare, deşi îl are alături pe Codrea. Etapa viitoare jucăm chiar cu Siena. Toţi jucătorii români au avut sau încă mai au perioade grele: Pătraşcu a plecat de la Piacenza la Chievo şi nu joacă la noua sa formaţie. La fel Radu – la Lazio.

E posibil ca italienii să strâmbe din nas, când va veni vorba să fie transferaţi alţi fotbalişti români, deoarece aceştia nu se acomodează?
Nu se pune astfel problema. Când am fost întrebat ce jucători români buni ar putea fi transferaţi la Catania, le-am zis italienilor: Săpunaru, Costea, Rădoi, Moţi. Am privit la televizor meciul Oţelul – Steaua, în care Pena a marcat primul gol al gălăţenilor. Pe când eram la FC Naţional l-am folosit pe Pena în atac, alături de Iacob. N-am ignorat pe nimeni. Le-am oferit tuturor şanse să joace, că tot am vorbit despre situaţia lui Dică.

Cât de mult v-au ajutat experienţele avute în România ca antrenor?
E clar că m-au ajutat perioadele petrecute la FC Naţional, la Steaua, chiar şi cea de la Dinamo. În România am devenit antrenor, deşi în Ştefan cel Mare am avut o experienţă nereuşită. Fiecare perioadă a avut ceva bun în ea. Eu sunt pe jumătate român şi mă mândresc cu asta.