„Lumea spune că nu vrea război”, a afirmat președintele ucrainean, Vladimir Zelensky în timpul discursului său de la Conferința de Securitate de la München – unde Joe Biden îl sfătuise să nu meargă, din cauza riscurilor securității naționale a Kievului. Zelensky a adăugat apoi că integritatea ucraineană este o problemă pentru toți europenii: „Suntem scutul Europei împotriva armatei ruse”. Și a comentat cu amărăciune: „Întrebarea este cine va fi următorul”, relatează La Stampa.
Între timp, Kievul îi mulțumește lui Mario Draghi și clarifică că cererea de mediere cu Putin a pornit de la Zelensky. „Suntem recunoscători președintelui Draghi pentru că a acceptat cererea de mediere pentru a permite o întâlnire între cei doi președinți, deoarece credem că dialogul diplomatic este singura soluție”, a declarat sâmbătă dimineață ambasadorul Kievului la Roma, Yaroslav Melnîk.
Cererea de mediere a fost făcută de președintele ucrainean Vladimir Zelensky în timpul ultimei sale conversații telefonice cu președintele Consiliului. Liderul ucrainean a spus de mai multe ori că dorește să se întâlnească cu Putin pentru a discuta despre posibilitatea calmării situației, însă până acum, Rusia a negat mereu această posibilitate.
Toate acestea se petrec în timp ce ministrul italian de externe, Luigi di Maio a avut o discuție cu secretarul de stat american Antony Blinken, cu ocazia Conferinței de securitate de la München, care a găzduit și o întâlnire a miniștrilor de externe G7.
Scenariul, însă, din cauza inițiativelor lui Putin și a liderilor pro-ruși din Donbass, se deteriorează din ce în ce mai mult.
„Denunțăm planurile Rusiei. Nu pentru că ne dorim un conflict, ci pentru că facem tot ce ne stă în putere pentru a îndepărta de la Rusia orice motiv care ar putea justifica invadarea Ucrainei. Dacă Rusia își va continua planurile, va fi responsabilă pentru un război catastrofal și inutil”, a spus într-un tweet președintele american Joe Biden.
„Dacă Rusia atacă Ucraina, NATO va întări Europa de Est”, a declarat vicepreședintele american Kamala Harris, vorbind la Conferința de Securitate de la München. Harris a avertizat Moscova că eventualele reacții nu vor fi doar de natură economică.
Potrivit Statului Major de la Kiev, un soldat al armatei ucrainene a fost ucis de o lovitură de artilerie în estul țării în timpul unui schimb de focuri cu milițiile pro-ruse. Între timp, primul tren care transportă peste o mie de refugiați din Donbass sosește în orașul rusesc Rostov, la granița cu Ucraina.
În apelul lor video, Joe Biden și aliații europeni și-au exprimat „profunda îngrijorare pentru consolidarea continuă a forțelor ruse”, reiterându-şi „sprijinul puternic pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”. Și „au discutat” despre importanța unui ajutor economic suplimentare pentru Ucraina”, a spus Casa Albă.
Liderii „s-au angajat să continue încercările de detensionare prin mijloace diplomatice și, în același timp, au asigurat că sunt gata să impună rapid Rusiei și costuri economice coordonate, în cazul în care aceasta ar alege un nou conflict”. S-a discutat și despre eforturile de a garanta apărarea și securitatea flancului estic al NATO.
Pentru Pentagon, peste 40% din forțele ruse se află într-o poziție de atac. Vineri, au avut loc explozii la Donețk și Lugansk. Potrivit directorului general al „Luganskgaz”, Tatyana Bogorodko, acestea ar fi „rezultatul unui sabotaj”. Sâmbătă, președintele rus Vladimir Putin a participat la exerciții nucleare cu lansări de rachete balistice.
Între timp, șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin anunță mobilizarea generală.
Președintele SUA, după videoconferința cu aliații NATO și UE avertizează: „În caz de atac, vor fi sancţiuni foarte mari. Nu vom trimite trupe, dar vom sprijini Kievul”. Ambasada Rusiei în SUA neagă responsabilitatea pentru atacurile cibernetice asupra băncilor ucrainene, iar ministrul britanic Truss susține: „Au fost deja convenite sancțiuni cu partenerii G7 și UE”.
Alarma OSCE: „Creștere dramatică a episoadelor de încălcare a încetării focului”. Rusia a stabilit că nu se va mai putea intra în Donbas prin granițele sale. Acum, va fi și mai greu pentru mass-media să documenteze ceea ce se întâmplă acolo. Cancelarul german Olaf Scholz consideră că nu s-a evitat încă riscul izbucnirii unui război. „Problemele de securitate sunt importante pentru ambele părți. Democrațiile sunt mai rezistente, mai adaptabile”.
Avertismentul NATO
„Dacă scopul Rusiei este să aibă mai puțină NATO la granițe, în cele din urmă va avea mai mult NATO”, a declarat secretarul NATO Jens Stoltenberg la Conferința de Securitate de la München. Nu știm ce se va întâmpla, însă riscul unui conflict este real. Aliații NATO își vor continua eforturile diplomatice pentru a găsi o soluție politică. Încă nu este prea târziu ca Rusia să se întoarcă, să oprească războiul și să lucreze pentru o soluție pașnică”.
Potrivit unor surse informate citate de Interfax, sâmbătă noaptea, pe teritoriul Rusiei, la un kilometru de granița cu Ucraina, în regiunea Rostov-pe-Don, ar fi explodat un obuz. Agenția rusă a filmat la ora 4 ora Moscovei un crater la doar 300 de metri de o casă din satul Mityakinskaya.
Grenada de tun nu a provocat morți sau răniți și a fost raportată forțelor de securitate de către rezidenți. Între timp, duminică este programată o nouă conversație telefonică între Vladimir Putin și Emmanuel Macron pe tema crizei ucrainene, după întâlnirea față în față de săptămâna trecută de la Kremlin dintre cei doi şefi de stat. Schimbul de acuzații între separatiștii pro-ruși și armata de la Kiev continuă: cele două părți se acuză reciproc de atacuri de-a lungul liniei de contact ce separă forţele ucrainene de cele separatiste, în Donbass.
În cursul nopții, reprezentanții republicilor pro-ruse au spus că forțele de securitate ucrainene au deschis focul asupra pozițiilor lor. „Nu există membri NATO de primă clasă în vest și membri NATO de clasa a doua în est. Și vom face tot ce ne stă în putință pentru a ne apăra reciproc”, a declarat secretarul NATO, Jens Stoltenberg, la Conferința de securitate de la München.
Acordul de la Minsk
Protocolul de la Minsk este „singura cale de ieșire” pentru a rezolva criza ucraineană, a reiterat ministerul chinez de externe, Wang Yi, în legătură video, la Conferința de Securitate de la München. "Toată lumea trebuie să respecte" protocolul de la Minsk, care reprezintă singura cale de ieșire.
"Între timp, Kremlinul îşi continuă strategia. Armata ucraineană a raportat 12 încălcări de încetare a focului în această dimineață, după 66 de cazuri în ultimele 24 ore: potrivit celor raportate de armata de la Kiev, separatiștii au deschis focul asupra a peste 20 de sate, folosind arme grele, interzise de acordurile de la Minsk.
Sâmbătă dimineaţa, la ieșirea din orașul Donețk s-a format o coloană de autobuze pentru evacuarea locuitorilor, operaţiune care ar fi început deja la primele ore a zilei.
Liderul autoproclamatei republici Doneţk, Denis Pushilin, anunţă că a „semnat un decret de mobilizare generală”. Într-un mesaj video, el se adresează „colegilor săi rezerviști” cerându-le să se prezinte la birourile militare. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy este așteptat în Germania pentru Conferința de securitate de la München. În capitala Bavarei are programate întâlniri cu diverși lideri occidentali, inclusiv cu vicepreședintele SUA, Kamala Harris.
Vineri, însă, administrația Biden a sugerat că ar prefera ca Zelensky să rămână la Kiev: „În căutarea unei soluții diplomatice, aceasta ar putea fi alegerea înțeleaptă”, a spus în mod explicit Biden, care se teme că Moscova ar putea profita de absența lui Zelensky. În timpul nopţii, președinția ucraineană a spus că președintele nu a decis încă.
SOS Alianța China-Rusia Un atac asupra Ucrainei poate costa Rusia un viitor prosper, a spus președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, care a denunțat și o alianță între China și Rusia, creată cu scopul de a impune „legea celui mai puternic”. „Ne confruntăm cu o încercare clară de a rescrie regulile sistemului nostru internațional”, a adăugat von der Leyen la Conferința de Securitate de la München.
Cauzele escaladării
Ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoly Antonov, susține că acuzația președintelui american Joe Biden , potrivit căruia Rusia ar fi responsabilă pentru escaladarea situaţiei din Ucraina este doar o încercare de a „dminimiza” cerințele de securitate ale Moscovei.
„Aș dori să atrag atenția asupra declarațiilor repetate ale conducerii ruse că nu avem planuri de agresiune împotriva poporului ucrainean. Afirmațiile conform cărora Rusia este responsabilă pentru escaladare nu pot fi tratate în niciun alt mod decât ca o încercare de a face presiuni și de a minimiza propunerile rusești privind garanțiile de securitate”, a scris Antonov pe contul său de Facebook.
„Statele Unite – continuă ambasadorul – continuă să hrănească opinia publică cu minciuni flagrante, cum ar fi „narațiunea” care face din dorința noastră de a-i primi pe locuitorii pașnici din Donbass care se tem pentru viața lor un element de propagandă care ar servi la justificarea unei „invazie iminentă” a Ucrainei. Acesta este un nou capitol al campaniei de dezinformare împotriva Rusiei”, potrivit Rador.