Volodimir Zelenski revine la Washington pentru alte dsicuții cruciale cu SUA

Volodimir Zelenski, Sursa Foto: Arhiva EVZ

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski revine miercuri în capitala SUA.

El vrea să consolideze relațiile cu legislatorii care vor vota cu privire la viitorul ajutor pentru țara sa. De asemenea, vrea să le mulțumească pentru cei 175 de miliarde de dolari deja oferiți de la invadarea Rusiei.

Zelenski se va întâlni cu oficialii americani

Zelenski se află la Washington pentru summitul NATO din această săptămână. El este așteptat să se întâlnească cu liderii Senatului și Camerei Reprezentanților și cu unele dintre comisiile implicate în apărare, cheltuieli, diplomație și securitate națională.

"Este o misiune incredibil de importantă. Trebuie să fim alături de Ucraina", a declarat președintele Comisiei de Informații a Senatului, Mark Warner, pentru Reuters.

Vizita are loc pe fondul unei incertitudini profunde cu privire la alegerile prezidențiale americane din acest an.

Prestația inegală a lui Biden la dezbaterea din 27 iunie împotriva lui Trump și nivelul scăzut de popularitate au generat noi îndoieli cu privire la capacitatea sa de a câștiga realegerea sau de a face față cerințelor dificile ale funcției sale pentru încă 4 ani și jumătate.

Unii democrați vor ca Biden să se retragă și să lase un alt candidat să concureze împotriva lui Trump.

Reuters a raportat luna trecută că doi consilieri ai lui Trump i-au prezentat un plan pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina - dacă va câștiga alegerile din 5 noiembrie - care presupune să spună Kievului că va primi mai multe arme americane doar dacă va intra în negocieri de pace.

În Congres, zeci dintre cei mai apropiați aliați ai lui Trump au votat în mod repetat împotriva acordării de asistență guvernului Zelenski, deși democrații și republicanii mai orientați pe plan internațional au lucrat împreună pentru a aproba ajutorul în valoare de 175 de miliarde de dolari.

Asistența suplimentară, pusă sub semnul întrebării

Președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, un aliat apropiat al lui Trump, a schimbat cursul în aprilie - la câteva luni după ce Biden a solicitat banii - și a permis Camerei să voteze și să aprobe o asistență de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

La ultima vizită a lui Zelenski în Congres, în decembrie, Johnson declarase că nu va sprijini cererea lui Biden pentru fonduri suplimentare.

Camera a adoptat pachetul de cheltuieli suplimentare cu 311 voturi pentru și 112 împotrivă. Voturile împotrivă au venit de la republicanii conservatori, aliați apropiați ai lui Trump. Votul a alimentat îngrijorările că Trump nu va aproba niciodată mai mulți bani pentru Ucraina dacă câștiga un nou mandat.

Cu toate acestea, Johnson a declarat că Rusia reprezintă o amenințare dincolo de Ucraina. În același timp, alegătorii americani și-au exprimat sprijinul pentru ajutor în timp ce el călătorea prin țară.

"Oamenii înțeleg că (președintele rus Vladimir Putin) nu s-ar opri dacă ar lua Kievul. În opinia mea, este un dictator nemilos", a declarat Johnson, potrivit Reuters.