Zelenski i-a adus acasă, din Turcia, pe cei cinci comandanţi ai batalionului Azov

Zelenski i-a adus acasă, din Turcia, pe cei cinci comandanţi ai batalionului Azov

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întors din Turcia, după întâlnirea cu omologul său Recep Tayyip Erdogan împreună cu cei cinci comandanţi ai batalionului Azov din Mariupol ce fuseseră nevoiţi să trăiască în Turcia până la sfârşitul războiului din Ucraina, în conformitate cu condiţiile impuse la eliberarea lor din captivitatea rusă în urma unui schimb de prizonieri. Revenirea în patrie a eroilor de la Azovstal a provocat o reacţie isterică la Moscova, Kremlinul lansând acuzaţii dure în adresa lui Erdogan.

Anunţul lui Zelenski

„Revenim acasă din Turcia şi aducem eroii acasă. Militarii ucraineni Denis Prokopenko, Sviatoslav Palamar, Serhii Volinski, Oleh Homenko, Denis Şleha. În sfârşit vor fi alături de rudele lor'', a anunţat Volodimir Zelenski pe canalul său de Telegram.

Preşedintele ucrainean nu a oferit detalii privind motivele pentru care cei cinci comandanţi au primit permisiunea de a reveni acum în ţara lor.

Reacţia Kremlinului

Kremlinul a reacţionat dur la permisiunea dată de Turcia celor cinci combatanţi ca să plece din ţară.

„Revenirea comandanților Azov în Ucraina este o încălcare a acordurilor cu Rusia de către Turcia”. Această declarație a fost făcută de secretarul de presă al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, spunând că nimeni nu a anunțat țara agresoare că apărătorii Azovstal se vor întoarce în Ucraina, transmite RIA Novosti. "Turcia a încălcat acordurile prin eliberarea comandanților Azov în Ucraina. În același timp, nimeni nu a informat Federația Rusă", a spus Peskov și a amintit că cei cinci trebuiau să fie în Turcia până la sfârșitul războiului.

Cine sunt cei cinci foşti prozonieri de la Azovstal

Comandanţii, consideraţi adevăraţi eroi în Ucraina, au condus apărarea portului Mariupol, cel mai mare oraş ucrainean capturat de Rusia în timpul invadării ţării vecine. Mii de civili au fost ucişi în interiorul oraşului atunci când forţele ruse au supus Mariupolul unui asediu masiv timp de trei luni.

Militarii ucraineni, care se ascundeau în tunele şi buncăre aflate sub uzina Azovstal, au primit în cele din urmă ordin de la Kiev să se predea, în mai anul trecut. Rusia i-a eliberat pe unii dintre ei în luna septembrie a anului trecut, într-un schimb de prizonieri mediat de Ankara conform căruia comandanţii respectivi trebuiau să rămână în Turcia până la finalul războiului.

Totuşi, Peskov i-a găsit o scuză lui Erdigan. „În contextul pregătirilor pentru summitul NATO, Turcia a fost supusă unei presiuni mari, iar Ankara, ca membră a alianței, se solidarizează cu aceasta. Federația Rusă înțelege totul perfect. Încălcarea acordurilor însă nu înfrumuţesează pe nimeni. ”, a adăugat Peskov.