Semnarea documentului de către președintele Volodimir Zelenski a fost primită cu aplauze în Rada Supremă. Comisia Europeană a transmis Ucrainei să accelereze reformele împotriva corupției.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat declarația comună a Parlamentului și Guvernului privind obținerea aderării cu drepturi depline la Uniunea Europeană.
Documentul a fost semnat și de președintele Radei Supreme Ruslan Stefanchuk și de prim-ministrul Denys Shmyhal, iar momentul a fost primit cu aplauze de oficialii și parlamentarii prezenți în sală, potrivit ukrinform.net.
Decizie istorică
Volodimir Zelenski a menționat că semnarea declarației comune are aceeași semnificație ca și semnarea unei cereri de aderare la UE. „Ne apropiem de statutul de candidat și drumul nostru către aderarea la UE nu ar trebui să dureze zeci de ani. Trebuie să ajungem acolo cât mai curând posibil. Depinde de noi. Trebuie să ne facem treaba perfect pentru a le permite prietenilor noștri din UE să facă același lucru rapid și să adopte o altă decizie istorică pentru noi“, a spus Zelenski.
Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat în 23 iunie acordarea Ucrainei a statutului de stat de candidat la aderarea la UE.
Măsuri anticorupție
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut vineri, 1 iulie, ca Ucraina să îşi accelereze reformele împotriva corupţiei, asigurând Kievul de sprijinul statelor membre spre aderarea la UE, relatează AFP, citată de Agerpres.
Ursula Von der Leyen a salutat reformele deja efectuate şi instituţiile iniţiate într-un discurs prin videoconferinţă în faţa deputaţilor ucraineni. „De acum aceste instituţii au nevoie de mijloace de acţiune şi de persoane potrivite în posturile de răspundere. Trebuie ca noul şef al parchetului specializat în lupta împotriva corupţiei şi noul director al biroului naţional ucrainean de luptă împotriva corupţiei să fie numiţi cât mai repede posibil", a declarat președinta Comisiei Europene, potrivit sursei citate.
Ursula Von der Leyen a salutat adoptarea de către Kiev a unei legi menite să oprească „influenţa excesivă a oligarhilor asupra economiei“, însă a cerut ca Ucraina să asigure de acum „aplicarea sa într-o manieră solidă din punct de vedere juridic“.
Ursula von der Leyen a cerut de asemenea adoptarea unei „legi privind media, care să alinieze legislaţia ucraineană la normele Uniunii Europene şi să ofere autorităţii independente de reglementare a media a mijloacelor necesare“.