Evenimentul Zilei > Actualitate > Zeci de păsări moarte în Constanţa
Zeci de păsări moarte în Constanţa

Zeci de păsări moarte în Constanţa

Locuitorii unui cartier din sudul Constanţei au intrat ieri după-amiază în panică după ce în spatele unui bloc turn au găsit pe jos zeci de grauri morţi, iar alte câteva exemplare zăceau în copaci.

Oamenii s-au gândit că este un caz asemănator celor din SUA şi Italia şi au anunţat Direcţia Santiar Veterinară. Au strâns câteva păsări moarte, le-au pus într-o pungă şi le-au dus la sediul DSV.
“30 şi ceva am găsit, măcar să vadă de ce au murit, să nu ne impacientăm aiurea, o fi din cauza ciudăţeniilor care se întâmplă prin lume“, ne-a declarat  Laurenţiu Negrescu, localnicul care a descoperit păsările moarte.
Specialiştii DSV nu şi-au putut exprima un punct de vedere. “Fără să facem o necropsie nu ne putem baza numai pe examinarea vizuală pentru a pune un diagnostic privind cauza morţii”, a explicat inspectorul Daniela Lipoveanu.
Cauza reală a morţii graurilor va fi stabilită la începutul săptămânii viitoare după probele de laborator. Specialiştii nu exclud însă şi varianta ca cineva să fi otrăvit graurii şi să-i fi aruncat de la etaj.

Fenomenele stranii, care se întâmplă în ultima perioadă în întreaga lume, rămân fără explicaţie. În prima zi a noului an, locuitorii orăşelului Beebe, din Arkansas, Statele Unite, au fost surprinşi de o ploaie de păsări moarte căzute din cer. Iniţial s-a crezut că cele peste 5.000 de păsări ar fi victimele focurilor de artificii. Ulterior, autorităţile au anunţat că nu cunosc cauza morţii acestora.

Câteva zile mai târziu a plouat cu păsări moarte şi în Louisiana, misterul adâncindu-se pe 5 ianuarie, când în Suedia au fost descoperite aproximativ 60 de păsări moarte. Ieri, în Faenza (Italia) cel puţin 400 de porumbei au fost găsiţi morţi de-a lungul unui drum.

Dacă în Suedia autorităţile au declarat că păsările şi-au pierdut viaţa în urma unei violenţe fizice extreme, cel mai probabil au fost lovite de un camion, în Italia şi SUA, experţii cred că au de-a face cu o epidemie, o infecţie virală sau o otrăvire chimică.

Mai mult, milioane de peşti au fost găsiţi morţi de-a lungul coastelor Noii Zeelande sau Braziliei.