Zeci de orașe din România au depus cereri de finanțare pentru construirea de insule ecologice digitalizate

Sursa foto: DBOnline

Programul de finanțare lansat de Ministerul Mediului din fondurile PNRR privind instalarea a peste 13 mii de insule digitalizate are un buget de 260 de milioane de euro. Sesiunea de depuneri de proiecte este deschisă până la mijlocul lunii noiembrie.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că 47 de orașe au depus deja cereri de finanțare pentru construirea de insule ecologice digitalizate.

„(...) Oraşele din judeţul Hunedoara s-au mişcat cel mai repede, având depuse deja 6 proiecte, iar harta de mai jos arată cum stau şi celelalte regiuni la capitolul intenţiei de modernizare a infrastructurii de colectare selectivă”, a transmis, vineri, ministrul Mediului.

De asemenea, Tanczos Barna a mai spus că așteaptă ca autoritățile locale să se folosească de această oportunitate pentru îmbunătățirea managementului deșeurilor și gradului de reciclare.

Sursa foto: Facebook

Prin proiectul de finanțare lansat de Ministerul Mediului din fondurile PNRR se pot instala 13.700 de insule digitalizate

(...) Finanţăm integral realizarea acestor insule. Oferim posibilitatea instalării unor insule ecologice digitalizate supraterane dar şi îngropate, subterane, care funcţionează foarte bine în zone de turism, în centrul oraşului”, a afirmat ministrul Mediului.

Insulele digitalizate constă în containere în care vor fi aruncate separat   deşeurile biodegradabile, hârtia, plasticul, sticla sau metalul.

În urmă cu o zi, Tanczos Barna a anunțat că Ministerul Mediului a demarat procedura de elaborare a unui proiect care are ca scop plafonarea prețului lemnului și produselor din lemn utilizate pentru încălzire pe o perioadă de șase luni.

„(...) În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate. Considerăm că, atunci când categorii întregi de cetățeni riscă să devină victimele unor creșteri de preț nejustificate, în situații speciale și pe perioade limitate de timp, statul are datoria să intervină și să blocheze posibilitatea apariției unor astfel de situații. În prezent, specialiștii noștri lucrează pentru a stabili toate detaliile, pe care le vom prezenta în foarte scurt timp”, a scris Tanczos Barna pe pagina sa de Facebook.

Totodată, pe lângă plafonarea prețului de vânzare, actul normativ cuprinde și limitarea temporară a exporturilor lemnului de foc și produselor derivate pentru încălzire la nivel intracomunitar, dar și în afara Uniunii Europene.