Zeci de persoane au murit în Uganda în urma prăbuşirii unei secţiuni a gropii de gunoi Kiteezi de la periferia capitalei ugandeze Kampala.
Numărul morților crește în urma prăbușirii muntelui de gunoi
Dezastrul s-a produs sâmbăta dimineaţă, după mai multe săptămâni de ploi abundente, care au declanşat o alunecare de teren. Paisprezece persoane care fuseseră rănite au fost transportate la două spitale din capitală, unele dintre acestea fiind externate între timp.
Miercuri, 14 august, au fost raportate 26 de persoane ucise de prăbușirea gropii de gunoi.
De atunci încoace, numărul persoanelor ucise în urma prăbușirii muntelui de a crescut la 35, dintre care 12 tineri, a anunțat vineri poliția. Cel puțin alte 28 de persoane sunt date dispărute.
În urma alunecării, zeci de case din apropierea gropii au fost îngropate în timp ce locuitorii dormeau.
Indetificarea cadavrelor, o provocare pentru autoritățile din Uganda
Poliția a declarat că identificarea noilor cadavre a fost greu de făcut, deoarece acestea se aflau într-o stare de descompunere avansată.
Alunecarea de teren a urmat ploilor torenţiale care au afectat părţi ale ţării din Africa de Est în ultimele săptămâni, declanşând inundaţii şi pagube extinse. În urma acestor inundații, mai multe locuințe au fost distruse, aproximativ 1.000 de persoane necesitând să fie evacuate din motive de siguranţă.
Locuitorii din apropierea gropii de gunoi, s-au plâns oficialilor de deșeurile periculoase care poluează mediul și reprezintă un pericol.
Oficialii din Uganda reacționează în urma dezastrului
Purtătorul de cuvânt al poliţiei metropolitane din Kampala, Patrick Onyango, a declarat că autorităţile au restricţionat accesul la groapa de gunoi pentru a evita producerea unor daune suplimentare.
Groapa de gunoi a fost amenajată în anul 1996 și aici sunt aruncate deșeurile din Kampala. În jurul ei a fost creată o zonă tampon de 200 de metri.
"Prima întrebare care îmi vine în minte este: cine a permis oamenilor să locuiască în apropierea unui astfel de morman potenţial periculos? (...) Mormanele de bălegar de vacă şi deşeuri menajere erau îndeajuns de periculoase", a scris preşedintele ugandez Yoweri Museveni, pe reţeaua socială X.
Conform Agerpres, Preşedintele a anunţat, un ajutor financiar de cinci milioane de şilingi ugandezi (aproximativ 1.230 de euro) pentru familia fiecărei persoane decedate şi un ajutor de un milion de şilingi ugandezi (aproximativ 245 de euro) pentru fiecare persoană rănită.
Un incident similar a avut loc în Etiopia, în 2017, când au murit 115 persoane.