PROVOCARE. Zeci de mii de români nu au televizor. TU poţi trăi fără micul ecran?

PROVOCARE. Zeci de mii de români nu au televizor. TU poţi trăi fără micul ecran?

Alexandra V. are 29 de ani şi de zece ani trăieşte fără televizor. Nu este deloc o luptătoare împotriva tehnologiei, însă are mai multe argumente pentru care nu îşi doreşte un televizor în apartament. Nu este singura. Peste 1% din familiile din România nu au televizor şi asta nu pentru că nu şi-ar permite. EVZ îţi prezintă nişte date şi te invită să ne povesteşti despre cât de important este televizorul pentru tine.

Alexandra a descoperit viaţa fără televizor atunci când a intrat la facultate şi a venit în Bucureşti, unde a fost cazată într-un cămin studenţesc. Nefiind nici până atunci dependentă de televizor, nu i-a fost greu să se adapteze noilor condiţii şi nici nu a considerat o prioritate achiziţia unui televizor în timpul facultăţii.

Şi nici după ce a absolvit studiile superioare. Tânăra s-a angajat, s-a mutat cu chirie într-un apartament şi, cu timpul, a început să vadă beneficiile vieţii fără micul ecran. "Am observat că toţi cei care îşi petrec mult timp în faţa televizorului ajung să gândească după anumite tipare, cele pe care le cultivă posturile TV. Prefer să-mi aleg singură filmul pe care vreau să-l văd, cartea pe care mi-ar plăcea să o citesc şi ştirile care mă interesează", argumentează Alexandra.

Astfel, ea preferă să vadă filmele la cinematograf sau, mai nou, online pe site-urile specializare şi să citească cărţi. De unde află ştirile? La serviciu, are un televizor în birou care merge toată ziua şi, în plus, există internetul.

Câţi români nu au televizor Un studiu publicat recent de ECOTIC şi Recolamp, două asociaţii care se ocupă cu gestionarea deşeurilor electronice şi electrocasnice, arată că 98,8% din gospodăriile din mediul urban sunt dotate cu televizor. Altfel spus, 1,2% dintre gospodării nu au un televizor.

Dacă ne raportăm la datele Institutului Naţional de Statistică (INS), conform cărora, anul trecut, în oraşele din România locuiau 11,8 milioane de persoane, rezultă că 141.600 dintre acestea nu au televizor în locuinţă.

Şi motivele nu sunt neapărat legate de nivelul de trai. Persoanele care au călătorit mai mult prin ţară cu siguranţă au trecut prin sate de oameni săraci, cu case care stau să cadă, dar pe care stau agăţate şi lucesc la soare antene satelit.

De altfel, creşterea nivelului de trai şi-a cam spus cuvântul. În perioada 2007-2010, înzestrarea gospodăriilor cu televizoare a crescut cu 11,5%, arată datele INS. Practic, de la 124,1 televizoare la 100 de gospodării în anul 2007, am ajuns, anul trecut, să avem 138,4 televizoare la acelaşi număr de familii. "Înzestrarea cu bunuri de folosinţă îndelungată este influenţată atât de resursele financiare ale gospodăriilor, cât şi de acumulările din anii precedenţi, precum şi de oferta de bunuri de pe piaţă, din ce în ce mai performantă tehnic", explică reprezentanţii INS.

Dacă 138,4 televizoare revin unui număr de 100 de locuinţe, înseamnă că o parte dintre cei care au televizoare deţin mai mult de unul, în timp ce există familii fără niciun televizor.

Avantajele televizorului Televiziunea a ajuns să fie, în prezent, principalul mijloc de informare pentru majoritatea populaţiei. Pentru mulţi oameni deschiderea televizorului a devenit un gest reflex, iar posturile TV încearcă să-i fidelizeze prin seriale, emisiuni de divertisment care te rup de lumea reală cu probleme nerezolvate sau prin ştiri senzaţionale.

Chiar şi cei revoltaţi împotriva sistemului găsesc ceva interesant la televizor: de la muzică şi emisiuni culturale şi până la posturi întregi pe teme istorice, geografice sau despre animale.

În mod cert, televizorul este cea mai rapidă modalitate de a te informa, ştirile fiindu-ţi aduse la cunoştinţă pe măsură ce se întâmplă. Transmisiunile de la faţa locului îţi dau senzaţia că eşti şi tu în miezul evenimentelor şi participi la ele. Pentru mulţi televizorul a devenit un fel de membru al familiei, care înlocuieşte conversaţiile cotidiene şi, uneori, devine mai important decât persoana de alături.

Dezavantajele televizorului Chiar dacă este o sursă importantă de informare, formare şi divertisment, televiziunea are şi efecte negative. Deseori, în goana după rating, posturile TV ajung să exagereze subiecte sau să transmită imagini nocive mai ales pentru copii, cum ar fi cele legate de sex, alcool, droguri şi violenţă. Astfel, aceste fenomene intră în viaţa copiilor cu mult înainte să aibă contact cu ele în viaţa reală.

Criticii televizoarelor spun că acestea reduc interesul pentru cultură şi au un efect hipnotic asupra corpului uman prin concentrarea privirii asupra unui punct fix, pierderea fundalului, o lumină pâlpâitoare şi derularea rapidă a unor elemente neaşteptate fără posibilitatea de a mai analiza şi interpreta conştient detaliile.

Totodată, aceştia mai susţin că multe posturi de televiziune promovează obiceiuri nesănătoase, iar televiziunea în general slăbeşte activitatea creierului şi creativitatea şi încurajează obezitatea cauzată de lipsa de mişcare şi statul în faţa micului ecran. În aceste condiţii, apar alte consecinţe precum o putere de discernământ mai scăzută, apatia şi acceptarea mai facilă a violenţei.

Peste toate acestea se suprapun alte două mari dezavantaje: provoacă dependenţă şi consumă timp.

Având în vedere toate acestea, EVZ te invită să ne povesteşti care este relaţia ta cu televizorul, cât timp îi acorzi şi care sunt emisiunile tale preferate. Crezi că ai putea trăi fără televizor? Consideri că poţi privi televizorul, fiind în acelaşi timp ferit de toate riscurile pe care le implică?

Ne puteți urmări și pe Google News