În Monitorul Oficial din 08 mai a fost publicată HG nr.291/2017, care aduce clarificări în ceea ce privește stagiul de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual în procesul de recalculare a pensiilor prevăzut de Legea nr.192/2015, astfel încât persoanele care au lucrat în condiții identice să beneficieze, la determinarea punctajului mediu anual, de stagii de cotizare identice.
Procentele cu care vor crește aceste pensii
Aceste persoane beneficiază de o creștere a punctajelor realizate în aceste perioade, după cum urmează:
● cu 50% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiții speciale;
● cu 25% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite.
Este vorba despre zeci de mii de pensionari din sistemul public care au ieșit din activitate înainte de 1 ianuarie 2011, care au desfășurat activități în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă potrivit legilor anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite și/sau condiții speciale, dar care nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale în baza următoarelor acte normative: OUG nr.100/2008, Legea nr. 218/2008, art. 78^2 din Legea nr. 19/2000, art. 169 din Legea nr.263/2010, precum şi de majorarea punctajului pentru perioadele realizate în condiţii speciale după data de 1 aprilie 2001.
Recalcularea acestor pensii se realizează, potrivit legii, pe o perioadă de 24 de luni, după un calendar stabilit de aceeași lege. Fac obiectul acestei recalculări:
● Pensionarii pentru care la stabilirea punctajului mediu anual s-a utilizat vechimea în muncă după prevederile unor acte normative cu caracter special.
● Pensionarii pentru care la determinarea punctajului mediu anual s-au utilizat stagii complete de cotizare mai mici decât cele prevăzute de legislația în vigoare la data când s-au pensionat.