Zeci de mii de oameni pe drumuri! Lovitură dură pentru aceşti români. Au rămas fără loc de muncă în timpul pandemiei

Zeci de mii de oameni pe drumuri! Lovitură dură pentru aceşti români. Au rămas fără loc de muncă în timpul pandemiei

Companiile din România s-au bucurat de un succes incredibil în pandemie. Firmele și-au majorat profitul, dar au lăsat 180.000 de angajați pe drumuri. Nici salariile celor păstrați nu au fost mărite.

Rezultatele financiare din 2020 ale tuturor companiilor din România arată că majoritatea firmelor nu au fost afectate, ba chiar și-au majorat profitul. Cu toate astea, patronii au decis să dea afară mulți angajați și să nu mărească salariile cu foarte mult.

Cifra de afaceri a tuturor companiilor din România a ajuns la 1.764 mld. lei, în scădere cu 3% faţă de anul 2019, în timp ce efectivul de personal a scăzut cu 180.000 de persoane în aceeaşi perioadă (-4%), ceea ce a dus la o creştere a productivităţii per angajat cu 1,5%, în ciuda pandemiei. Totodată, în 2020 firmele din România au marcat un profit cumulat de 153 de miliarde de lei, în creştere cu 3% faţă de 2019.

Salariile angajaților au crescut cu 7% în 2020 faţă de 2019, fix cu nivelul cu care a crescut salariul minim pe economie, conform ordonanţei date de guvern. În plus, chiar dacă inflaţia a fost mai mică în 2020 – de 2,6%, faţă de peste 10%, cât e acum, salariații nu au fost încântați de banii primiți.

Sursa: arhiva EVZ

Ramona Jurubiţă, country managing partner al firmei de audit şi consultanţă KPMG, a declarat că firmele nu au simțit foarte tare pandemia datorită modului de lucru și șomajului tehnic. Companiile au fost nevoite să aleagă cea mai bună metodă foarte rapid.

Angajații au răbufnit

„Ceea ce angajatorii vor avea nevoie să urmărească sunt efectele pe termen lung ale acestui mod de lucru şi ale sustenabilităţii eficienţei (...). Dilema creşterii salariilor vine în contextul unor presiuni multiple pe care angajatorii le au: pe de o parte din perspectiva pieţelor de desfacere şi a puterii de cumpărare a propriilor bunuri şi servicii şi pe de altă parte, urmare a şocurilor pe lanţurile de aprovizionare şi creşterii costurilor cu materiile prime. Şi, ca în orice dilemă, nu trebuie căutată o soluţie, ci trebuie făcută o alegere“, a spus Ramona Jurubiţă de la KPMG.

Angajații muncesc mai bine de 8 ore, dar pe salarii mediocre. Prețurile în România au crescut colosal, dar banii primiți la job au rămas ca înainte.

Datele Registrului Comerţului arată că, în 2020, cifra de afaceri a tuturor firmelor din România a ajuns la 1764 mld. lei, în scădere cu 3% faţă de anul 2019, în timp ce efectivul de personal a scăzut cu 180.000 de persoane în aceeaşi perioadă (-4%), ceea ce a dus la o creştere a produc­tivi­tăţii per angajat cu 1,5%, în ciuda pandemiei. Salariile mici i-au făcut pe angajați să plece de la locul de muncă.

În 2020, peste 800.000 de firme din România s-au bucurat de un profit cumulat de 153 de miliarde de lei, în creştere cu 3% faţă de 2019, potrivit Mediafax.

Ne puteți urmări și pe Google News