Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut că noii recruți au fost trimiși deja pe front, în ciuda promisiunilor anterioare că vor fi în prealabil instruiți
La sfârșitul lunii octombrie, Rusia anunța că mobilizarea parțială a celor 300.000 de militari a ajuns la final. Mulți au fost luați direct de pe stradă, după ce s-au opus deciziei luate de președintele țării.
Noii recruți ruși luptă deja în Ucraina
„Acum avem 50.000 în unitățile de luptă. Restul nu participă încă la lupte”, a declarat Putin. Acesta a mai precizat că 80.000 de persoane se aflau „în zona operațiunii militare speciale”, iar restul din cei aproape 320.000 de recrutați se aflau în tabere de antrenament în Rusia.
După încheierea mobilizării, Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat pe 28 octombrie că aproximativ 41.000 de luptători ruși s-au alăturat deja unităților lor de luptă în Ucraina, potrivit româniatv.net.
De asemenea, la începutul lunii noiembrie, în Rusia a început campania de încorporare de toamnă pentru îndeplinirea serviciului militar obligatoriu. Aproximativ 120.000 de tineri ruşi au fost convocați pentu efectuarea stagiului militar, dar nu vor fi trimiși în republicile Doneţk şi Lugansk şi nici în regiunile Zaporojie şi Herson, recent anexate de Moscova, a anunțat Comandamentul militar rus.
Revolta recruților îi sperie pe comandanți
Sute de recruți s-au revoltat zilele trecute, fiind nemulțumiți de modul în care sunt tratați. Ei au susținut că nu au apă, mâncare sau lemne de foc pentru a se încălzi. În ultima perioadă, incidente asemănătoare au avut loc în mai multe cazărmi din Rusia, soldații fiind revoltați că nu au condițiile necesare de trai.
În videoclipurile de pe rețelele sociale se vede cum mai mulți soldați se revoltă în cazarma lor din apropierea orașului Kazan. Aceștia au înconjurat un ofițer rus și i-au adresat reproșuri și înjurături. Un colonel a încercat să-i oprească avertizându-i că sună la poliție, însă a fugit la scurt timp, după ce a fost amenințat cu bătaia.
Soldații au exclamat că au primit doar puști ruginite din anii 1970, că nu au apă, nici mâncare, nici măcar lemne de încălzit. Soldații cer ca măcar să se poată spăla și curăța hainele.