Zeci de alegeri influenţate de o companie israeliană, potrivit Forbidden Stories

Zeci de alegeri influenţate de o companie israeliană, potrivit Forbidden Stories sursa: arhivă EVZ

O companie clandestină israeliană a fost folosită pentru a influenţa zeci de alegeri în lume, inclusiv alegeri prezidenţiale, potrivit colectivului de jurnalişti de investigaţii Forbidden Stories. Acest consorţiu a făcut să izbucnească în 2021 scandalul softului spion israelian Pegasus.

O companie clandestină israeliană specializată în manipulări electorale, în special pe reţelele de socializare, a fost folosită pentru a influenţa zeci de alegeri în lume, în special în Africa, potrivit colectivului de jurnalişti de investigaţie Forbidden Stories.

Fără existenţă legală, compania este numită de jurnalişti "Team Jorge", din cauza pseudonimului unuia din responsabilii săi, Tal Hanan. Ea este compusă din foşti membri ai serviciilor de securitate israeliene, potrivit dezvăluirilor făcute miercuri de colectiv. Diferiţii săi comanditari nu au fost identificaţi.

Trei membri ai Forbidden Stories – un jurnalist de la Radio France, unul de la cotidianul israelian Haaretz şi un altul de la ziarul israelian "The Marker" - s-au dat drept potenţiali clienţi, pentru a culege, timp de mai multe luni, informaţii despre "Team Jorge".

Ne puteți urmări și pe Google News

Jorge a fost deja implicat în scandalul Cambridge Analytica în 2018, de la numele întreprinderii acuzate că a analizat volume mari de date pentru a vinde instrumente de influenţare folosite în special de Donald Trump.

"33 de campanii electorale la nivel prezidenţial"

Cu noua sa structură, Jorge revendică faptul că "a intervenit în 33 de campanii electorale la nivel prezidenţial", le-a spus el falşilor săi clienţi, potrivit Radio France. Din aceste 33 de campanii, le-a precizat un alt oficial, "două treimi (au avut loc) în Africa anglofonă şi francofonă. 27 au fost un succes".

În Europa, societatea ar fi intervenit în referendumul, nerecunoscut de guvernul spaniol, organizat de independentiştii catalani în 2014, potrivit site-ului Radio France.

În Africa, "noi putem confirma că în vara 2022, când se apropiau alegerile prezidenţiale în Kenya, Jorge s-a interesat de conturile unor apropiaţi ai viitorului preşedinte William Ruto", Dennis Itumbi şi Davis Chirchir, membri ai echipei sale de campanie, potrivit site-ului Forbidden Stories. 

 39.213 de false profiluri diferite

Pentru activităţile sale, compania a dezvoltat "de şase ani o platformă digitală", AIMS (Advanced Impact Media Solutions în engleză, adică "soluţii avansate pentru un impact mediatic"), care îi permite să creeze după bunul plac conturi false pe reţelele de socializare, dar şi să le activeze, să le anime, pentru a le da o aparenţă de existenţă, explică colectivul.

"La începutul lui ianuarie 2023, sistemul exploata 39.213 de profiluri false diferite, consultabile într-un fel de catalog. Se găsesc acolo avataruri de toate etniile şi naţionalităţile, de toate genurile, celibatari sau în cupluri... Feţele lor sunt portrete de persoane reale culese pe internet şi numele lor, combinaţia a mii de nume şi prenume stocate într-o bază de date", potrivit Radio France.

Potrivit colectivului, compania recurge şi la spionarea unor personaje cheie, în special punându-le sub ascultare, sau la piratare.

"Pentru a demonstra eficacitatea unuia din instrumentele sale, Jorge a preluat controlul sistemelor de mesagerie ale mai multor oficiali africani de înalt nivel. 'Suntem în interior', le-a spus el jurnaliştilor care au văzut două conturi de Gmail, un Google Drive şi un fişier ca şi o serie de conturi Telegram", potrivit Forbidden Stories.

"O dată infiltrat în sisteme, Jorge era în măsură să se dea drept proprietarul pentru a avea discuţii cu contactele acestuia. Jorge a trimis mesaje contactelor victimelor de p conturi de Telegram piratate", adaugă site-ul.

 Acţiuni de influenţare şi de lobby

Compania poate face şi acţiuni de influenţare, de lobby pe lângă decidenţi sau jurnalişti pentru diferiţii săi clienţi.

Colectivul afirmă de exemplu că este cazul unui jurnalist de la canalul de ştiri francez BFM TV, concediat recent, după ce a difuzat, fără a respecta procedurile, informaţii având legătură cu oligarhi ruşi sau cu Qatarul, care ar fi fost "furnizate de-a gata în numele unor clienţi străini", potrivit consorţiului de investigaţii.

Una din aceste informaţii, referitoare la dificultăţile industriei de yachting în Monaco de la impunerea de sancţiuni internaţionale Rusiei şi cetăţenilor ei, te lasă de exemplu că crezi că obiectivul este de a critica politica de sancţiuni a ţărilor europene, notează france24.com

Forbidden Stories ("poveşti interzise") este o reţea de jurnalişti de investigaţie creată în 2017. Şi-a luat misiunea de a continua munca altor jurnalişti ameninţaţi, otrăviţi sau asasinaţi. Acest consorţiu a făcut să izbucnească în 2021 scandalul softului spion israelian Pegasus.

(Traducerea Rador)