Florin Chilian cere un milion de euro de la Ministerul Culturii.
Florin Chilian intentioneaza sa actioneze in instanta Ministerul Culturii si Cultelor, sustinand ca i-au fost prejudiciate drepturile de autor asupra piesei „Zece”, si sa ceara despagubiri de un milion de euro.
In 2005, melodia „Zece”, compusa si interpretata de Chilian, a fost folosita intr-un spot pentru campania „Mai bine o carte”, initiata de Ministerul Cultelor si Culturii, fara ca ministerul sa aiba acordul scris al artistului. De asemenea, cantaretul sustine ca exista legea drepturilor de autor este incalcata chiar de organismele care trebuie sa protejeze artistti.
EVZ Sustii ca Ministerul Culturii ti-a prejudiciat drepturile mele de autor asupra melodiei „Zece”? Cand si cum ai aflat ca aceasta melodie a fost folosita in campania „Mai bine o carte”? Florin Chilian: Am stiut tot timpul, pentru ca am conditionat participarea mea la aceasta campanie de o chestie care sa tina de legalitate: o iscalitura, prin care sunt de acord sa cedez drepturile asupra piesei „Zece”.
Atata tot. Verbal mi-am dat acordul, am participat chiar si la conferinta de presa. Insa i-am zis doamnei Mona Musca, ministrul Culturii de la acea vreme, ca am nevoie de aceasta hartie. Insa nici dansa si nici ministrul cel nou, Adrian Iorgulescu, n-au facut nimic. Nu le-am cerut decat sa-mi trimita o adresa oficiala, pe care sa o semnez. Atata lucru n-au fost in stare sa faca.
Neglijenta? Cred ca nu-i intereseaza starea de legalitate. Eu n-o sa stau sa mor sarac, pe munca mea.
Ai fi primit un onorariu pentru ca ti s-a folosit piesa in aceasta campanie? Nu. Dar daca Guvernul Romaniei, prin Ministerul Culturii, se transmite mesajul ca nu e nevoie sa te supui legii, e tragic. Firma de avocatura care ma reprezinta le-a trimis o sesizare, prin care se solicita ca in termen de 15 zile un reprezentant al ministerului sa vina sa purtam o discutie.
Daca nu se prezinta, ii dau in judecata si le cer despagubiri de un milion de euro. Si daca n-o sa fiu multumit cu suma primita aici, ii dau in judecata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Acolo nu te mai joci cu drepturile de autor, se discuta altfel, in lumea civilizata.
Totusi, le ceri un milon de euro, o suma foarte mare.Pentru ca vreau sa mor foarte bogat.
Toata lumea vrea asta... Da, dar eu vreau sa mor bogat pe munca mea. Nu mi se pare o suma mare ca si semnal de alarma. Sper sa se creeze un precedent, cu acest proces. Ministerul nu respecta legea, iar ministrul, un fost conducator al unui organism de gestiune colectiva, n-a facut altceva decat sa continue o stare de fapt, odata ajuns in fruntea ministerului. Doi ani de zile m-am rugat de ei sa intre in legalitate.
De ce ai asteptat atat? Am si alte lucruri de facut. Albume, clipuri. Insa, in tot intervalul acesta, am tras de ei sa intre in legalitate, iar ei au refuzat cu obstinenta. Gata!
Nu e prima data cand tragi un semnal de alarma referitor la drepturile de autor. Actualul ministru, Adrian Iorgulescu, a fost sef la UCMR -ADA (Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania – Asociatia Drepturilor de Autor), un organism de gestiune colectiva, unde se colecteaza sume foarte mari de bani. Omul asta n-a facut niciodata o dare de seama referitoare la cuantumul sumelor colectate, destinatia lor.
Insa, dintr-o delaratie de avere a lui rezulta ca a castigat din drepturi de proprietate intelectuala, atunci cand era la UCRM-ADA, in jur de 400 de milioane de lei. Cu salariul, ar fi ajuns la 800 de milioane pe an. Le-am atras atentia celor de la UCRM-ADA ca nu poate sa ia atatia bani din drepturi de autor, deoarece ar fi trebuit sa fie mai difuzat decat Moga.
Raspunsul lor a fost ca se difuzeaza numai noaptea, la Radio Romania Muzical. Apoi mi-au zis ca Iorgulescu se difuzeaza in toate discotecile din Moldova si de acolo vin banii. Stii ce muzica face asta? De fanfara! Gil Dobrica a murit sarac. El ar fi trebuit sa primeasca bani de la CREDIDAM, un alt organism de gestiune colectiva, care plateste drepturile conexe celui de autor, pentru artistii interpreti.
Stefan Gheorghiu, presedintele CREDIDAM, a avut in 2002 sume colectate in valoare de 5 milarde si jumatate de de lei. Am acasa documentul semnat si stampilat, in facsimil. O parte din banii astia ar fi trebuit sa ajunga la Gil Dobrica sau la Cornel Constantiniu care a apelat la mila publica pentru a strange bani de operatie.
Ei, din banii astia, 4 miliarde si jumatate au fost cheltuieli de regie. Te mira, in conditiile astea, ca Gil Dobrica n-a avut bani sa-si trateze guta? Doamna Mihaela Mihai, care s-a implicat in problemele artisilor si a facut si un sindicat, a incercat sa faca lumina la CREDIDAM. Stii cu gen de presiuni s-a venit asupra ei?
Din banii astia se duc bani si la SRI, deci daca nu te potolesti, imediat iti gasim ceva sa te linistim. In plus, din banii stransi la organismele de gestiune colectiva, sunt sponsorizate cam toate partidele politice. Din banii artistilor. Desi exista sesizari penale pentru CREDIDAM si UCMR-ADA, nimeni n-a miscat un deget.
Ai dovezi pentru aceste afirmatii? Exista niste investigatii in curs, in unele redactii. De acolo am aflat. Eu imi asum ce spun.
Pana se vor finaliza aceste investigatii nu ai probe... Ba am. Am primit niste anonime, de la oameni care au lucrat in UCRM-ADA. Si mi-am dat seama de un lucru: ca nu am alta aparare decat atacul.
A existat o reactie din partea celor carora le aduci acuzatii? Au fost doua abordari. Initial, mi-au propus sa intru in Consilul Director al UCMR-ADA. Sa vin acolo, sa incercam sa schimbam lucrurile din interior, ca nu e frumos sa atac breasla din afara. Cand au vazut ca nu accept, mi-au zis ca ma vor exclude din UCMR-ADA.
Repercusiuni? Am sarit odata din drum, cu masina, pentru ca aveam presiune prea mare in roti. De atunci am un tic, imi verific mereu presiunea. Alta data am primit un telefon in timp ce mergem spre Arad si mi s-a spus ca directia masinii e sensibila, ca s-ar putea sa-mi apara un tractor in fata...
Crezi ca asta ti s-a intamplat pentru ca ai vorbit prea mult?Da. Si au mai fost si alte lucruri. La un concert la Sighisioara si am declarat de pe scena ca imi voi lua pistol ca sa ma apar de politie. Asta dupa ce sase politisti batusera doi oameni incatusati. Am primit nu stiu cate telefoane de la Bucuresti, mi s-a spus sa mai tac, sa o las mai usor.
Cine te-a sunat?Oameni importanti. Politicieni.
Poti sa-mi dai nume?Nu. Cel putin unul din ei facut-o cu prietenie... Mi-a dat sfaturi de genul: „du-te si cumpara-ti mancare intotdeauna din alta parte”
Ministerul culturii
„Suntem doar beneficiari!”
Adrian Iorgulescu, ministrul culturii, spune ca institutia pe care o conduce nu are nicio vina, fiind doar beneficiar al spotului pentru campania „Mai bine o carte”, in care a fost folosita piesa „Zece”.
„Toate problemele trebuie discutate cu producatorul spotului, compania GMP”, a declarat Iorgulescu. „Ministerul Culturii a fost doar beneficiar al acestui spot”, a adaugat ministrul, precizand ca la vremea respectiva, in 2005, nu ocupa aceasta functie. Totodata, Iorgulescu afirma ca Florin Chilian incearca sa-si faca publicitate.
Raspunsul GMP
Un spot pro bono
Reprezentanti ai agentiei GMP, care a produs spotul, spun ca au realizat gratuit campania pentru Ministerul Culturii. „Am facut spotul pro bono, nu am avut nicio relatie contractuala cu ministerul, nu exista niciun contract”, a declarat Felix Tataru, de la GMP.
„L-am pus in legatura pe Florin Chilian cu reprezentanti ai ministerului, pentru a incheia un document prin care el sa-si dea acordul asupra folosirii piesei „Zece”. Chilian isi daduse deja acordul verbal si era de acord sa semneze acea hartie, pe care ministerul nu i-a mai trimis-o”, a precizat el.
Stefanica, Dutu si asociatii
„Avem toate sansele sa castigam procesul”
Florina Iazu, avocat la firma de avocatura Stefanica, Dutu&Asociatii, care il reprezinta pe Florin Chilian, a declarat ca a fost trimisa o convocare la Ministerul Culturii si Cultelor, prin care se solicita ca un reprezentant al ministerului sa se prezinte la o discutie, in termen de 15 zile.
„Speram ca un reprezentant al ministerului sa vina la o discutie si sa incercam sa rezolvam pe cale amiabila. In caz contrar, vom actiona ministerul in instanta”, a declarat Florina Iazu. „Avem toate sansele de castig, din moment ce insusi un reprezentant al ministerului a recunoscut, intr-o emisiune TV, ca in 2005 nu stiau cum sa procedeze intr-o asemenea situatie.
Legea drepturilor de autor exista din 1996”, a adaugat avocata. In emisiunea „6 vine presa”, difuzata luni, la postul B1 TV, Tudorel Urian, consilier la Ministerul Culturii, a declarat: „In 2005, momentul in care Felix Tataru a venit cu acea caseta si a zis ca este un cadou pentru noi (Ministerul Culturii - n.r.), n-am stiut ca trebuie sa mai facem si alte acte”.
Florina Iazu a mai precizat ca instanta de judecata va hotari cuantumul daunelor care vor fi platite artistului. „Noi vom cere despagubiri de un milion de euro, daca se va ajunge la proces, insa instanta va hotari care va fi suma acordata ca despagubire”, a mai spus Iazu.