Zarzavat pentru ciorbe. Un preparat ce nu trebuie să lipsească din cămara pentru iarnă

Sursa foto Youtube

Este momentul să pregătiți câteva borcane cu zarzavat pentru la iarnă. Rețeta nu este complexă și nu aveți nevoie de prea multe ingrediente. Trebuie să urmați doar câțiva pași.

Rețeta de zarzavat pentru ciorbe este foarte simplă. Trebuie să urmați câțiva pași și să pregătiți următoarele ingrediente:

  • 1 kg de ardei multicolori, din toate soiurile
  • 1 kg de morcovi
  • 300 gr de păstârnac
  • 300 gr de rădăcină de pătrunjel
  • 300 gr țelină
  • 3 kg de roșii
  • 2 legături de pătrunjel verde
  • 2 crenguțe de țelină
  • 2 linguri cu sare pentru murături, neiodată.
  1. Trebuie să pregătiți legumele. Procesul de spălare și curățare necesită cel mai mult timp. Curăță morcovii, țelina, păstârnacul și pătrunjelul.
  2. Clătește-le cu apă rece și pune-le în site la scurs. După scurgere, toacă-le sau răzuiește-le, așa cum obișnuiești să le adaugi în ciorbe.
  3. Spală și ardeii, apoi curăță-i și toacă-i. Spală verdeața și las-o la scurs.
  4. Este momentul să pregătești roșiile.Pune apa într-o cratiță pe foc până atinge punctul de fierbere. Scufundă roșiile în apă și lasă-le să se opărească pentru aproximativ un minut.
  5. Cu o spumieră, transferă roșiile în alt vas cu apă foarte rece. Apoi poți decoji roșiile. Le secționezi în jumătăți pentru a îndepărta cotoarele, apoi le toci în cuburi.
  6. Toacă mărunt și frunzele de țelină cu lujeri cu tot, dar și pătrunjelul verde.
  7. Când ai toate legumele și verdețurile tocate, pune-le într-un bol încăpător, adaugă sarea și amestecă-le bine. Lasă-le 10-15 minute în bol pentru a pătrunde bine sarea în ele și a se forma lichid.
  8. Sursa foto Youtube

Zarzavat pentru ciorbe, procesul de conservare

În timp ce legumele sunt amestecate cu sare în bol, poți steriliza borcanele și capacele. Acum trebuie să scurgi bine legumele de sucul lăsat și îndeasă zarzavatul în borcanele sterilizate. Toarnă și câte puțin suc peste acestea, până la umplerea borcanelor. Închide ermetic borcanele cu capacele din dotare. Urmează sterilizarea borcanelor. Într-o cratiță cu pereții mai înalți decât borcanele, pune un ștergar curat. Apoi, pune borcanele în cratiță și toarnă apă până la gâtul acestora.

Aprinde flacăra aragazului la intensitate medie și așază cratița cu borcane pe ea. Fierbe borcanele cu zarzavat pentru ciorbe pentru aproximativ 50-60 de minute. Lasă borcanele în apă, după ce ai stins flacăra, până când se vor răci complet. Apoi le scoți din apă, le ștergi și gata.