Zariff, frizerul lui Obama

Zariff, frizerul lui Obama

Candidatul cu cele mai mari şanse la Casa Albă se tunde în acelaşi loc de 16 ani, iar Zariff speră să-l tundă şi după ce ajunge preşedinte.

Din oraşul lui Al Capone, Chicago poate să devină, din 4 noiembrie, oraşul lui Obama dacă actualul senator de culoare ajunge preşedinte. Cel mai mare oraş din Illinois l-a „adoptat“ pe Barack acum peste 20 de ani, iar de candidatul democraţilor la preşedinţia SUA se leagă poveşti şi personaje din oraşul de pe Lacul Michigan. EVZ vă prezintă, de azi şi până după alegerile americane, reportaje din locul în care Obama are cartierul general.

Zariff tunde şi femei

Ajunsă în faţa unei uşi pe care era lipit afişul electoral cu Barack Obama, am tras aer în piept, mi-am făcut curaj şi am intrat. Şi, spre norocul meu, lustragiul de pantofi de la intrare a spulberat repede toată tensiunea. Până să apuc să mă prezint, puştiul de culoare care lustruia pentru patru dolari o pereche de pantofi bej m-a întrebat direct: „Îl cauţi pe frizerul lui Obama?“. Am confirmat şi m-am dus pe direcţia indicată.

La al doilea scaun pe dreapta, tundea Zariff. El este frizerul al cărui renume creşte exponenţial cu şansele lui Barack Obama la preşedinţia Statelor Unite. A promis că stă de vorbă dacă îi îngăduie clientul următor. Era vorba despre o clientă, iar Zariff, intuindu-mi nedumerirea, explică: „Da, tund şi femei, câtă vreme vor să le tund scurt“.

Obama e generos

Nu-şi dezvăluie numele complet şi nici vârsta, precizând însă amuzat că e mai tânăr decât Obama. Pe senator l-a cunoscut în urmă cu 16 ani, iar de atunci şi până astăzi şi-au rămas fideli unul altuia. „Cum era Barack Obama la vremea aceea?“, îl întreb. „Ca şi acum, foarte modest, relaxat, genul de om care îţi strânge mână şi stă cu tine la poveşti. Vorbim despre problemele comunităţii, despre sport, viaţa de familie. Ce să spun..., e un client foarte cumsecade.“

„Este şi generos?“, îndrăznesc eu să-l descos pe Zariff, însă el e un tip discret. Îmi confirmă că da, Obama e generos, dar evită să dezvăluie ce bacşişuri a primit de la candidat.

Senatorul nu-i cere să-l tundă într-un fel anume, are încredere şi se lasă pe mâna lui. „Cu ani în urmă avea un păr destul de lung. Pe măsură ce-au trecut anii, l-am tuns din ce în ce mai scurt. În cele din urmă i-am schimbat frizura complet în 2004, când urma să plece la Convenţia Naţională a Democraţilor. Am hotărât să-i scurtez cât mai mult părul, mai ales pe părţi, să i-l mai «potolesc» puţin. I-a venit foarte bine.“

Frizerul e mândru de opera sa şi recunoaşte că atunci când Obama are apariţii televizate îi studiază cu atenţie şi cu severitate frizura, iar de cele mai multe ori reacţia e aceeaşi. „Mă uit la el şi spun tuturor: Hei, tipul ăla are o freză pe cinste!“, spune frizerul râzând cu poftă în timp ce manevrează cu precizie o maşină de tuns pe capul clientei sale.

Nu vrea la Casa Albă permanent

Zariff şi Obama se întâlnesc odată la două săptămâni, iar senatorul a făcut tot ce i-a stat în puteri să nu anuleze niciodată programarea. Chiar şi în ultimele săptămâni de campanie îndârjită împotriva lui John McCain şi-a făcut timp pentru un tuns proaspăt. Frizerul Zariff din Chicago se numără printre americanii care şi-au exprimat deja votul şi e de la sine înţeles pentru cine a optat. E sigur că Obama, clientul lui cumsecade şi generos, se va muta la Casa Albă. Înseamnă asta oare că-şi va schimba frizerul?

„Probabil că o să trec eu pe-acolo din când în când. Sunt aproape sigur că tot eu rămân frizerul lui. Ne ştim de atât de mult timp şi nu cred că mă va înlocui“, spune afroamericanul plin de încredere în veleităţile sale. Şi chiar dacă n-are de gând să-şi mute soţia şi cei patru copii în Washington DC doar de dragul lui Obama, Zariff e dispus să se deplaseze periodic până acolo ca să se îngrijească de cârlionţii acestuia.

DESTIN

A vrut să devină coafor

În urmă cu 20 de ani, când a început să lucreze, Zariff ţinea morţiş să devină coafor, să tundă şi să vopsească femei. N-a fost să fie, n-a găsit un loc de muncă aşa cum dorea şi s-a mulţumit cu postul de frizer, ceea ce i-a cauzat mari frustrări. Acum însă recunoaşte că a fost mai bine aşa. Nu e de colea să trăieşti şi să munceşti o viaţă în Hyde Park Chicago şi totuşi să devii cel mai cunoscut frizer din lume. Numai ieri, Zariff a fost intervievat de reporteri români, greci şi japonezi.

EMIGRANŢII AU SPERANŢE MARI

Românii din Chicago îl vor pe Barack

În zona metropolitană Chicago trăiesc în prezent peste 300.000 de români. Indiferent dacă au sau nu drept de vot la alegerile de pe 4 noiembrie, românii de aici au păreri foarte bine conturate despre fiecare candidat în parte. Cunosc platformele program, au analizat discursuri şi îşi fac planuri de viaţă în funcţie de deznodământul cursei pentru Casa Albă.

Nu e greu să ghiceşti că Mihai Dumitriu e ardelean; vorbeşte calm, rar şi îndulceşte vocala „e“ din aproape fiecare cuvânt rostit. A copilărit în Deva, facultatea a făcut-o la Bucureşti, iar după ce a absolvit ASE-ul, a plecat în America. Primii patru ani a locuit în Sarasota, Florida, unde a obţinut un post de manager la un magazin. Când rutina s-a instalat, Mihai Dumitriu a decis să se apuce de învăţat pentru un Master în Business Administration şi a pornit în căutarea unei provocări mai mari. Destinaţia aleasă - Chicago. Al treilea oraş al Americii, o metropolă cu o dinamică aparte care prezenta un avantaj major pentru el: în Chicago locuia deja un bun prieten din liceu.

Astăzi are 31 de ani şi lucrează într-un mall din Downtown, unde are în grijă reprezentanţa unei companii de cosmetice. Un privilegiat, am putea spune, dacă ne gândim că mulţi dintre românii din Chicago de aceeaşi vârstă cu el îşi câştigă pâinea în construcţii sau din taximetrie.

Mihai Dumitriu este unul dintre numeroşii români din statul Illinois care îşi pun mari speranţe într-un posibil succes al lui Barack Obama la alegerile de săptămâna viitoare. „Dorinţa mea este să câştige Barack Obama. Pentru că are un program clar pentru clasa de mijloc, vrea să reducă taxele şi are şi un plan de sănătate universal, asemănător cu cele din Canada şi Europa, ceea ce ar fi foarte bine, pentru că acum sistemul e foarte alambicat.“

„Peste cinci ani va fi mai bine“

Criza economică în care SUA au fost aruncate în acest an îl îndepărtează deocamdată pe Mihai de marele său vis: acela de a obţine un MBA în America. Diploma costă între 50.000 şi 150.000 de dolari, iar ca să-şi achite studiile, se gândea să apeleze la un credit pentru studenţi. Înăsprirea condiţiilor de creditare îi provoacă mari nemulţumiri şi se teme că nu va reuşi să facă un împrumut de la bancă prea curând.

În ciuda tuturor greutăţilor pe care le întâmpină în SUA, chiar în pofida insistenţelor mamei sale, Mihai nu vrea să renunţe deocamdată la visul său şi sunt toate şansele ca peste cinci ani să-l găsim tot aici, în Chicago. „Cred că peste cinci ani va fi mai bine în America, mai ales dacă Barack Obama va fi ales preşedinte şi economia se va redresa. Sper ca până atunci să devin regional manager la firma la care lucrez şi să-mi pot cumpăra o casă“, mărturiseşte tânărul economist român.

Corespondenţă din Chicago

OPŢIUNE

„Noua Europă“ s-a îndepărtat de Bush

Fostele state comuniste din Europa de Est, dragi preşedintelui american George W. Bush, au preferat să se distanţeze în mare parte de SUA pe măsură ce s-au integrat în UE, comentează AFP. În „noua Europă“, la fel ca şi în cea „veche“, occidentală, plecarea lui Bush de la putere nu suscită niciun regret. Nici partidul său republican nu mai are aura pe care o avea acum cinci ani în această regiune. Esteuropenii ar prefera să-l vadă preşedinte pe democratul Barack Obama. Un recent sondaj de opinie realizat în Polonia, cea mai „republicană“ ţară esteuropeană, a arătat că 62% dintre polonezi l-ar vota pe Obama dacă ar avea această posibilitate. De asemenea, covârşitoarea majoritate a polonezilor ar prefera UE dacă ar fi puşi să aleagă între „mama Europa“ şi „Unchiul Sam“. (Constantin Vlad)

VIITOR INCERT

Republicanii vor să-şi reconstruiască partidul

Majoritatea înalţilor responsabili republicani plănuiesc să se întâlnească după alegeri pentru a discuta cum să-şi reconstruiască partidul, în urma unei aşteptate înfrângeri în scrutinul de la 4 noiembrie. Potrivit cotidianului britanic „The Guardian“, vestea acestei reuniuni a apărut în acelaşi timp cu rezultatele unui sondaj de opinie care sugera că John McCain riscă să piardă chiar voturile propriului său stat, Arizona. Detaliile întâlnirii, care ar urma să se desfăşoare într-o zonă rurală a statului Virginia, sunt încă secrete, dar analiştii spun că discuţiile se vor axa în principal pe viitoarea orientare a partidului. Un alt subiect important este rolul pe care îl va juca Sarah Palin, coechipiera lui John McCain, în noua structură a Partidului Republican. (Constantin Vlad)

Ne puteți urmări și pe Google News