Zana de la Fundeni

Zana de la Fundeni

Doctorita Anca Colita, specializata in tratarea copiilor cu leucemii, spune ca terapiile moderne insanatosesc din ce in ce mai multi micuti bolnavi.

Anca Colita face parte din generatia de medici tineri de la Spitalul Fundeni din Capitala si este unul dintre cei mai buni specialisti in oncologie pediatrica. Pune diagnostice dure si trateaza copii cu boli agresive: leucemii, limfoame, anemii care distrug maduva spinarii. Multumirea ei: cand copiii o suna sa-i spuna ce loc au luat la olimpiada, cand se fac mari si isi intemeiaza familii.

EVZ: Multi adulti bolnavi de cancer din tarile civilizate reusesc sa duca o viata normala cu ajutorul tratamentelor moderne. Ce se intampla in cazul copiilor?

Anca Colita: Si la ei sunt rezultate bune. Lumea trebuie sa inteleaga  faptul ca acesti copii nu sunt condamnati la moarte si ca terapiile moderne le pot prelungi viata pe termen lung. Unii dintre ei au o inteligenta uluitoare. Este pacat ca sunt parinti care le intrerup tratamentul sau altii care nu-i duc la scoala, fiindca privesc cancerul ca pe o boala molipsitoare.

Aceste medicamente oncologice sunt foarte scumpe. Cati si le permit? Tratamentele sunt incluse intr-un program oncologic al Ministerului Sanatatii, care acum merge bine. Majoritatea medicamentelor sunt gratuite. Familia joaca un rol important pe plan psihologic si in alimentatia copiilor. Cand micutii au o astfel de afectiune este esential sa manance bine: fructe, legume, proteine, glucide, mai putin conserve ori alimente neprelucrate termic.

In ce masura sunt diagnosticate devreme aceste afectiuni? 

Sunt boli foarte agresive, care debuteaza brusc. De prevenit nu pot fi prevenite pentru ca factorii implicati in aparitia lor sunt in special genetici. Cel mai rau este atunci cand aceste boli apar la copiii care nu au implinit un an.

Mai multe sanse au cei diagnosticati intre 2 si 9  ani. Evolutiile lor sunt de obicei foarte bune. Au o capacitate de regenerare mai buna decat cea a adultilor si rezista destul de bine la chimioterapie. Dupa varsta de 10 ani merge mai greu tratamentul, dar nici asa nu e imposibil sa obtii rezultate, daca terapia este una individualizata.

La congresele stiintifice, medicii vorbesc foarte des despre aceste terapii individualizate. La ce se refera ele in domeniul dumneavoastra? Cu ajutorul unor teste performante de citogenetica si biologie celulara moderna, medicul poate afla de la inceput daca leucemia unui bolnav va evolua bine sau rau. In functie de riscul individual al fiecarui pacient se adapteaza si tratamentul. In Romania, nu poate fi facut acest prognostic si suntem nevoiti sa trimitem probe la un spital de pediatrie din Italia.

Comparativ cu Europa, cam pe unde ne situam cand vine vorba despre tratarea acestor afectiuni?

Este din ce in ce mai bine. Cel putin acum se respecta protocoalele de trata-ment internationale, a crescut calitatea ingrijirilor adjuvante, s-a imbunatatit terapia cu antibiotice, ceea ce a dus la scaderea ratei infectiilor. Cand vine vorba despre astfel de afectiuni, este esential ca medicii sa lucreze impreuna, echipele sa fie complete si sa cuprinda inclusiv asistenta psihologica.

Ce se mai intampla cu transplantul de maduva? In urma cu cativa ani, cu greu se putea face o astfel de interventie. Anul trecut s-au facut 28 de astfel de transplanturi in clinica noastra, atat la adulti, cat si la copii. Problema este ca, in continuare, nu avem un registru unic de donatori de celule stem.

La nivel international exista un astfel de registru, unde s-au inscris pana acum zece milioane de donatori. Si la noi ar trebui sa existe centre specializate, pe care oamenii sa le cunoasca si unde sa poata veni din proprie initiativa pentru a face astfel de donatii.

CV Anca Colita Nascuta: 1968, Botosani

Stare civila: casatorita, doi copii

Pozitia profesionala: asistent universitar UMF „Carol Davila”, medic primar pediatrie, supraspecializare in oncologie si transplant medular, doctor in stiinte medicale

Studii: Facultatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” (1989-1995)

Stagii: Spitalul Hadassah (Israel), Spitalul Universitar Regensburg (Germania), Spitalul de pediatrie „Gianina Gaslini” (Italia), specializarea oncologie si transplant

Limbi straine: engleza si franceza

Pasiuni: gradinaritul

Pe scurt despre... > Sistemul de sanatate din Romania: perfectibil

> Medicul din Romania: destul de bine pregatit

> Pacientul roman: nu stie sa-si faca periodic analizele

> Spitalele din Romania: sunt inca finantate insuficient

> Ministrul Eugen Nicolaescu: este un om politic

> Pachetul de legi: teoretic este bun, dar trebuie pus in practica

 

Ne puteți urmări și pe Google News