Yushchenko: Dacă ar exista un dicționar al războaielor, majoritatea termenilor ar fi legați de Europa
- Cora Muntean
- 20 mai 2018, 15:29
Foști lideri politici din Europa, nume sonore care au fost implicate în procesele de pace atunci când țările lor erau în conflict, s-au întrunit, sâmbătă, la Palatul Parlametului din București pentru a împărtăși cultura păcii şi pentru a lansa un apel de susţinere a reunificării paşnice a Peninsulei Coreea.
Au fost prezenți: Emil Constantinescu, Rexhep Qemal Meidani, fostul președinte al Albaniei, Stanislav Stanislavovich Shushkevich, fost președinte al Sovietului Suprem din Republica Belarus, Stjepan Mesic, fost președinte al Croației, Viktor Yushchenko, fost președinte al Ukrainei, Haris Silajdzic, fost președinte al Președinției colective Bosnia Herțegovina. Fostul președinte al Poloniei, Lech Walesa, a fost și el invitat, dar nu a participat. Fiecare dintre cei care au vorbit au făcut apel la pace și înțelepciune.
În Europa există încă șase conflicte active sau înghețate
Viktor Yushchenko a vorbit despre faptul că Europa a fost scena celor mai grave confruntări. „Dacă ar exista un dicţionar al războaielor, majoritatea termenilor ar fi legaţi de Europa, fie şi numai pentru că aici au izbucnit cele două războaie mondiale”, a spus fostul lider ucrainean. Apoi a amintit că în Europa există în prezent şase conflicte, active sau îngheţate, în Nagorno-Karabah, Abhazia, Osetia, Transnistria, Crimeea şi Donbas. Pentru soluţionarea acestora este nevoie de un dialog care să pornească de la o definiţie comună a conflictelor.
Diplomaţia culturală poate funcţiona ca un laborator unde se creează cultura politică
Fostul președinte Emil Constantinescu, care a fost și una dintre gazdele evenimentului, în calitate de preşedinte al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, a subliniat că este nevoie de diplomație culturală, pe care o promovează împreună cu Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light (HWPL), o organizație neguvernamentală coreeană. „De ce este nevoie de diplomaţie culturală, acest concept nou, pe care ISACCL şi HWPL încearcă să-l promoveze cu atâta pasiune şi angajament? Răspunsul meu: pentru că lumea se schimbă. Şi dacă lumea se schimbă, şi politica, în sensul ei înalt de slujire a intereselor comunităţii, trebuie să se schimbe. Ilustrul strateg german Clausewitz considera că războiul este o continuare a politicii cu alte mijloace. Eu cred că şi pacea poate fi un rezultat al politicii, prin alte mijloace. Unul dintre acestea este diplomaţia culturală, care fără să-şi propună să înlăture diplomaţia tradiţională a dialogului între părţi cu interese diferite, susţinute prin diferite tipuri de presiuni şi ameninţare cu forţa, să-l poată completa cu un element nou: dialogul bazat pe înţelegerea celuilalt şi, într-un sens mai larg, o înţelegere mai bună a lumii în care trăim”, a spus Emil Constantinescu. Fostul șef a statului a adăugat că diplomaţia culturală poate funcţiona ca un laborator unde se creează cultura politică a securităţii globale prin încredere reciprocă, negociere şi cooperare. „Ea poate identifica riscurile majore, poate formula şi pune în practică programe de întărire a încrederii reciproce atât în interiorul ţărilor cu un grad ridicat de risc, cât şi în zonele cu potenţial conflictual”, a conchis Emil Constantinescu.
Phenianul a revenit la retorica tradițională
Și ceilalți invitați au vorbit, prin prisma propriilor experiențe, despre dificultățile acestui proces, al reunificării paşnice a Peninsulei Coreea și au fost de acord că nu se poate face într-un singur pas. Este un proces sortit eșecului dacă nu există o înțelegere reciprocă între cele două Corei.
S-a considerat încurajator anunțul potrivit căruia, luna viitoare, va exista o întâlnire între preşedintele american, Donald Trump, şi liderul nord-coreean, Kim Jong-Un.
Duminică, Donald Trump şi omologul său sud-coreean Moon Jae-in au discutat la telefon și s-au angajat să colaboreze pentru succesul viitorului summit, din 12 iunie, între Washington şi Phenian, după ce Coreea de Nord a amenințat că anulează reuniunea. Săptămâna trecută, după o oarecare destindere diplomatică între cele două Corei, Phenianul a revenit la retorica tradițională din cauza exerciţiilor militare anuale ce au loc între Seul şi Washington, ele fiind considerate o „provocare”. Ministrul adjunct de externe nord-coreean, Kim Kye Gwan, a acuzat SUA că forţează Phenianul ”la o renunţare nucleară unilaterală''.
Să lăsăm pace noii generații!
Președintele HWPL, Man Hee Lee, a mulțumit celor prezenți și i-a rugat să facă eforturi pentru reunificarea pașnică a Peninsulei Coreea. „Trebuie să lăsăm pace noii generații”, a spus Man Hee Lee.
Procesul de unire a Peninsului Coreea a fost inițiat în luna iunie a anului 2000, când cele două țări au ajuns la un acord să colaboreze pentru a realiza o reunire pașnică în viitor. Totuși, acest proces întâmpină în permanență multe dificultăți din cauza tensiunilor continue dintre cele două state, care au devenit diferite politic și economic în ultimele decenii de separare.
Heavenly Culture World Peace Restoration of Light (HWPL) este o organizație internaționala nonprofit, cu peste 300 de filiale, care lucrează pentru a promova inițiativele de dezvoltare a păcii în artă, cultură, religie și în politica publică. HWPL a intermediat semnarea unui acord de pace istoric între Biserica Catolică și comunitățile islamice de pe insula Mindanao din Filipine, încheind un conflict de 40 de ani, cu pierderi de peste 100.000 de vieți.