Criză Yemen. Statele Unite, Germania, Franţa, Italia şi Marea Britanie au condamnat joi, printr-un comunicat comun, atacurile neîntrerupte ale rebelilor houthi din Yemen, relatează DPA, citată de Agerpres. De la sfârşitul anului 2014, în Yemen are loc o luptă crâncenă pentru putere între un guvern sprijinit de Arabia Saudită şi rebelii houthi, susţinuţi de Iran.

SUA şi cele 4 ţări europene au avertizat asupra ofensivei iniţiate luna trecută de rebeli pentru a captura provincia Marib de la forţele guvernamentale. Provincia este bogată în resurse energetice De asemenea, marile puteri au reclamat escaladarea atacurilor împotriva Arabiei Saudite.

Le cerem rebelilor houthi să profite de această şansă pentru pace şi pentru a opri escaladarea”

“Atacul lor hotărât asupra (provinciei) Marib amplifică o criză umanitară deja groaznică”, au transmis ţările citate în comunicat.

În ultimele săptămâni, Arabia Saudită a fost ţinta unui număr progresiv de atacuri cu dronă şi rachete ale rebelilor houthi. Coaliţia condusă de Arabia Saudită a desfăşurat duminică o serie de atacuri asupra capitalei Sanaa, controlată de rebeli. Anterior coaliția a interceptat drone şi rachete lansate de houthi. Rebelii au declarat ulterior că au atacat o instalaţie saudită de petrol.

“Eforturile noastre diplomatice reînnoite pentru a pune capăt conflictului din Yemen sunt cea mai bună speranţă pentru oprirea acestui război. Le cerem rebelilor houthi să profite de această şansă pentru pace şi pentru a opri escaladarea” conflictului, se arată în comunicat.

Rebelii controlează porţiuni mari din nordul Yemenului şi zone în care trăieşte circa 70% din populaţie.

ONU: În Yemen este cea mai mare criză umanitară din lume

Conflictul de peste 6 ani a adus Yemenul, ţară sărăcită, în pragul foametei şi a pus la pământ infrastructura sanitară. ONU a spus despre situaţia din Yemen că este cea mai mare criză umanitară din lume.

În general ignorată de comunitatea internațională, Yemen este una dintre cele mai sărace și mai greu de controlat țări din lume. La fel ca Afganistanul din anii ’90, această țară a devenit un focar de probleme regionale și globale.

Războiul civil din Yemen, declanșat în 2014, la doi ani după ce dictatorul Ali Abdullah Saleh fusese silit de manifestanți să renunțe la putere, s-a amplificat prin intervenția unei coaliții arabe. Aceasta este condusă de Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, țări nemulțumite de legăturile existente între Iran, aflat în expansiune regională, și forțele șiiților Houthi.

Citește și Începe al treilea război mondial. Anunț islamist; Rachetele noastre pot lovi SUA