Prof. Yaman Tokat: „În tratarea cancerului hepatic, chirurgia este cea mai bună soluție, însă nu este niciodată singură în procesul de vindecare”
- Sandra Săl ăgean
- 10 ianuarie 2018, 00:00
Medicina avansează într-un ritm altert și, totuși, puțin mai repede la alții decât la noi. Turcia, de exemplu, deține acum unul dintre cele mai complexe sisteme medicale din lume, unde rata de vindecare și supraviețuire este procentual mult mai ridicată decât statisticile altor țări europene.
Acest lucru se datorează câtorva oameni care au luptat pentru progresul medical și, în special, pentru accesul tuturor claselor sociale la intervenții și tratamente de ultimă generație. De la unii dintre ei au învățat și medicii români. Prof. Yaman Tokat a făcut posibil transplantul de ficat și l-a transformat într-o operație „de rutină”. Mâinile lui valorează zeci de milioane de euro și este omul care face miracole medicale de peste 20 de ani în întreaga lume.
Unul dintre cei care au schimbat cursul medicinei în Turcia este profesorul Yaman Tokat, specialist în chirurgie generală și directorul Programului de Transplant Hepatic al Spitalului Florence Nightingale din Istanbul. Cum a reușit profesorul să facă transplantul de ficat gratuit pentru turci ne-a povestit chiar el, aflat într-o vizită în România, cu intenția de a ajuta români în tratarea unor afecțiuni hepatice, aparent imposibil de tratat sau de operat. Și-a făcut un obicei din a urca în avion pe ruta Istanbul-București, pentru a consulta pacienți români și pentru a le oferi o a doua opinie. Acești pacienți află astfel că Dr. Yaman Tokat este cel mai bine cotat chirurg în afecțiuni hepatice la nivel mondial. Căldura cu care îi tratează pe bolnavi nu trădează nicio secundă faptul că au în fața lor o somitate în lumea medicală.
- EVZ: Care este cea mai comună problemă pe care o întâlniți la pacienții români?
- Prof. Yaman Tokat: Văd foarte mulți pacienți cu hepatocarcinom, cancer al ficatului, cât și colangiocarcinom, cancer al ductelor biliare. Cred ca românii, cât și toți oamenii din lume, devin din ce în ce mai grași. Astfel apare ficatul gras. Iar ficatul gras duce la stenoză și de la stenoză se ajunge la cancer. Problema este că oamenii merg foarte târziu la spital. Chiar și când aveți mici dureri sau simptome care pot părea nesemnificative, e bine să consultați un medic. Tumorile hepatice sunt alcătuite din celule hepatice și se comportă în primă fază exact ca și ficatul. De aceea, oamenii nu-și dau seama că au o boală gravă la ficat decât atunci când e prea târziu, când cancerul a ajuns la un stadiu avansat. Orice durere în partea dreaptă a abdomenului superior este un motiv să vă adresați medicului, dacă suferiți de diabet sau dacă sunteți peste greutatea normală, ori dacă în trecut ați suferit de obezitate și dacă aveți în familie persoane care suferă de boli hepatice, obligatoriu trebuie să vă monitorizați sănătatea ficatului anual. Mituri și realități
- Se spune că ficatul nu doare. Este un mit fals?
- Ficatul doare când capsula ficatului este sub presiune. El nu doare în mod obișnuit, ci doar atunci când se mărește. Iar acesta e semnul unei boli sau a unei tumori.
- Ce analize trebuie să facem atunci când mergem la doctor pentru a ne asigura că ficatul funcționează normal? Sunt suficiente analizele de sânge sau e necesară și o investigație imagistică?
- Fără teste imagistice, analizele de sânge sunt nimic. Cum spuneam, tumorile hepatice acționează la fel ca și celulele normale ale ficatului și, deci, analizele adesea vor ieși bune, iar la un examen RMN pot apărea o mulțime de tumori.
- E adevărat că bolile de ficat apar din ce în ce mai des?
- Bolile de ficat sunt din ce în ce mai numeroase în întreaga lume. Înainte, cancerul hepatic era pe locul 7 în cele mai agresive și des întâlnite forme de cancer. Acum doi ani a ajuns pe locul 5, iar anul acesta e pe locul 3. În fiecare an, 1 milion de oameni mor de cancer hepatic. Și tot fiecare an, foarte mulți oameni sunt diagnosticați cu această boală. Cei cu ficat gras, care duc o viață sedentară și nu au o dietă sănătoasă, se expun unui pericol foarte mare.
„ Acum 10 ani nu operam prea mulți”
- Care este cel mai eficient tratament în cancerul hepatic la ora actuală?
- Chirurgia hepatică se îmbunătățește constant. Acum zece ani nu operam prea mulți pacienți, foarte mulți erau considerați inoperabili. Acum operăm 95% dintre pacienți prin diverse metode și tehnici... Acum combinăm intervenția cu embolizarea venei porte pentru a crește partea sănătoasă a ficatului, folosim radioembolizarea pentru a micșora tumorile cât și lobul ficatului, acum putem divide ficatul. Deci acum avem foarte multe oportunități și opțiuni. În tratarea cancerului hepatic chirurgia este cea mai bună soluție, însă nu este niciodată singură în procesul de vindecare. Pacientul trebuie să urmeze și un tratament citostatic și radioterapeutic.
FOTO: Medicul Yaman Tokat este apreciat și pentru modul jovial de a comunica
Simptomele suferinței hepatice
● oboseală; ● paloare sau culoare galbenă a pielii și a ochilor (icter); ● ascită; ● encefalopatie; ● schimbări bruște de comportament – vorbit mai lent, mișcări lente și nesigure; ● schimbarea programului de somn.
„Rata de succes a transplantului de ficat a ajuns la 95% în Turcia”
- EVZ: Este imunoterapia un tratament revoluționar? De ce nu este un tratament accesibil?
- Prof. Yaman Tokat: Da! Imunoterapia este un tratament de multe ori foarte eficient, însă problema cu imunoterapia este că nu a dat rezultate în majoritatea cazurilor, deci guvernul nu va deconta un tratament cu șanse reduse de reușită. În alte cuvinte, dacă pacientul are foarte mulți bani, poate face imunoterapie, dacă nu, nu. De aceea putem spune că nu putem salva o parte din pacienți din cauza problemelor financiare.
- După imunoterapie, dacă toate tumorile și metastazele au dispărut din corpul unui bolnav de hepatocarcinom sau de colangiocarcinom, acesta poate fi supus unui transplant hepatic?
- Aceasta este o întrebare foarte bună pe care ne-o punem toți. Nimeni nu știe răspunsul. Dar cred că vom încerca în viitorul apropiat și vom afla răspunsul. În momentul de față nu există nicăieri în lume un astfel de pacient, care s-a vindecat de cancer prin imunoterapie și a fost apoi supus unui transplant hepatic. Dar, țineți cont că în urmă cu 10 ani nu se realizase niciun transplant de colon. Acum aceste operații sunt comune.
„Ne luptăm pentru o rată de 100%”
- Care considerați că este o rată de succes bună în cazul transplantului de ficat?
- În urmă cu 20 de ani, 60% rată de succes era o cifră bună. Acum am ajuns, în Turcia, la 95% rată de succes. Și totuși, eu și echipa mea ne luptăm pentru o rată de succes de 100%.
- Cum ați ajuns la această cifră, de 95% rată de succes?
- În primul rând, selectăm foarte bine pacienții. Al doilea factor important este abordarea și procedura chirurgicală aleasă. Și ultimul factor foarte important în reușita unui transplant hepatic este secția de Terapie Intensivă. Apoi, ce nu ține de chirurg, dar e foarte important pentru pacient, este stilul de viață. Un pacient care a suferit un transplant trebuie să lupte intens pentru sănătatea sa.
Ce este imunoterapia
Imunoterapia este un tratament de ultimă generație în afecțiunile oncologice și este autorizată în Europa pentru melanomul metastatic, pentru cancerul pulmonar pretratat fără celule mici în stadiu avansat și pentru pacienții cu limfom Hodgkin refractar. Totuși, din studiul rezultatelor disponibile, datorită mecanismului lor generic de acțiune, aceste medicamente acționează eficient pentru multe alte tipuri de cancer și se îmbină în mod favorabil cu tratamentele „clasice” precum chimioterapia sau radioterapia. Pe scurt, imunoterapia se face sub forma unui vaccin periodic, care are ca rol antrenarea sistemului imunitar al pacientului, astfel încât acesta să controleze și chiar să elimine tumoarea canceroasă.
„Nu poți să tratezi doar pacienții cu bani. Ministrul Sănătății din Turcia a înțeles asta”
EVZ: În Turcia conduceți secții chirurgicale atât în spitale private cât și în spitale de stat. Ați reușit să creați un sistem perfect de funcționare care e chiar mai bun la stat decât la privat. Cum?
- Prof. Yaman Tokat: Am luptat pentru oamenii fără posibilități financiare. Nu poți să tratezi doar pacienții cu bani. Iar guvernul a înțeles necesitatea acestor intervenții și a spus că va deconta orice transplant de ficat, atât la stat cât și la privat. Așa am început să operăm din ce în ce mai mulți pacienți și fiecare operație ne-a ajutat să ajungem la acel 95% rată de succes de acum.
- Cum ați atras atenția politicienilor turci asupra sistemului medical? Cine i-a convins să investească atât de mult?
- Au investit cu adevărat în secțiile de transplant, da. Iată cum s-a întâmplat: într-o zi, în 2009, o fată foarte săracă a aflat că trebuie să treacă printr-un transplant de ficat. Ea nu putea să plece din spital din cauza bolii, dar nici transplantul nu se putea face din cauza lipsei de bani. Acest caz a fost foarte mediatizat de presă, toți jurnaliștii au scris despre ea. Atunci, ministrul Sănătății ne-a sunat pe mine și pe încă doi chirurgi de la cele mai importante spitale din țară. Ne-am întâlnit și am stat de vorbă patru ore. Ne-a întrebat cum trebuie să procedeze pentru rezolvarea situației, deoarece pierdeau votanți, povestea fetei afectându-le grav imaginea. Le-am spus că decontarea transplantului e soluția, dar vă spun sincer că nu am crezut că așa ceva se va întâmpla vreodată. Mă gândeam că am irosit patru ore degeaba. Apoi au trecut patru-cinci luni și am și uitat de acel eveniment. Într-una din zile am luat ziarul și am citit că ministrul a oficializat toate schimbările propuse de noi în acea întâlnire. Dar există și o problemă: toate acele schimbări au fost propuse și erau la nivelul anului 2010. Acum avem nevoie de alte schimbări pentru a putea progresa în medicină și tratarea pacienților cu succes. Noi vom continua să cerem.
„Profesorul Irinel Popescu este un Hagi al României”
- EVZ: Dumneavoastră ați vizitat un singur spital în România, ați fost la Fundeni. Cu ce impresie ați plecat de acolo?
- Prof. Yaman Tokat: Am vizitat centrul de transplant hepatic al Profesorului Irinel Popescu de mai multe ori. Este un chirurg foarte bun. Problema aici, în România, este că nu există competiție reală. Aveți foarte mulți chirurgi buni, dar fără susținerea financiară a guvernului, medicina nu poate progresa. Mai mult, dacă lucrezi doar într-un mediu asigurat de guvern, nu va exista niciodată competiție. Competiția onestă dintre chirurgi este întotdeauna un beneficiu pentru pacienți. De aceea, cred că și transplantul realizat în spitale private ar trebui decontat de stat. Vă dau un exemplu: dacă iei 1.000 de dolari pe lună, indiferent dacă lucrezi sau nu, ce vei alege? Vei alege să nu lucrezi. Mai mult, dacă trăiești cu ideea că ai atins vârful, ce te-ar mai motiva să lupți pentru progrese? Nimic.
- Irinel Popescu este singurul care v-a cerut consultanță în privința transplantului hepatic în România?
- Irinel mi-a devenit chiar prieten de-a lungul anilor, este un chirurg foarte dedicat, renumit pentru pasiunea pentru chirurgie în întreaga lume. Este un fel de Hagi al României. Probabil ceilalți sunt intimidați sau le este teamă să ne contacteze. E important ca ei să știe că sunt deschis către comunicare cu orice doctor. Și e important să susținem medicii care luptă pentru a avea un sistem mai bun de sănătate.