După ce săptămâna trecută a eliminat o parte din restricțiile impuse de pandemia de coronavirus, China renunță și la aplicația prin care deplasările oamenilor erau monitorizate. Decizia autorităților vine după ce China s-a confruntat cu proteste masive față de politica zero COVID.
Autorităţile chineze au anunţat luni că renunţă la aplicaţia pe care au folosit-o în ultimii doi ani pentru a monitoriza deplasările populației. Decizia vine în urma unor proteste masive, relatează AFP.
Denumită „Harta deplasărilor“, aplicaţia se baza pe semnalul telefonic şi permitea utilizatorilor să dovedească locurile în care au fost în ultimele şapte zile.
Mai puține restricții
Aplicaţia afişa lista cu oraşele sau chiar cu districtele în care utilizatorul s-a deplasat. Dacă niciuna din acele zone nu era clasată de mare risc (cu un număr mare de cazuri COVID-19), aplicaţia afişa o săgeată verde, semn că omul era lăsat să meargă mai departe.
Această aplicația va fi dezactivată începând de la miezul nopţii de luni spre marţi, la peste doi ani după lansarea sa, potrivit unui comunicat oficial al autorităților chineze.
Această decizie intervine la mai puţin de o săptămână după anunţarea de către China a unei relaxări bruşte şi radicale a măsurilor sanitare, o abandonare practic a politicii „zero COVID“ de până acum.
China a anunţat, săptămâna trecută, sfârşitul lockdownurilor pe scară largă şi anularea plasărilor în centre în carantină a persoanelor testate pozitiv. În plus, nu mai este obligatorie prezentarea unui rezultat negativ la testul pentru depistarea Covid-19 pentru a putea călători în altă provincie.
Val de in fectări în Beijing
Tot luni însă, autoritățile au anunțat și creșterea numărului de cazuri de coronavirus după eliminarea unora dintre restricții. Autoritățile de la Beijing au declarat că peste 22.000 de pacienţi care prezentau stări febrile s-au prezentat la spitale duminică, de 16 ori mai mulți decât în urmă cu o săptămână.
„Tendinţa de răspândire rapidă a epidemiei la Beijing este încă prezentă. Numărul de consultaţii pentru febră şi stare gripală a crescut semnificativ“, a declarat Li Ang, purtător de cuvânt al departamentului de sănătate al oraşului.
Farmaciile din Beijing au epuizat stocurile de medicamete pentru răceală și febră. Oamenii şi-au făcut provizii în aşteptarea unui val epidemic care ameninţă acum milioanele de vârstnici nevaccinaţi, potrivit Agerpres.