„Xi Jinping, demisia!”: se înmulţesc protestele în China contra politicii "zero Covid"

„Xi Jinping, demisia!”: se înmulţesc protestele în China contra politicii "zero Covid" Sursa: Insidethegames

Proteste împotriva izolărilor au izbucnit duminică, 27 noiembrie, în zori, la Shanghai, au relatat martori oculari, în vreme ce creşte mânia în China contra politicii draconice "zero Covid" pusă în practică de guvern de aproape trei ani.

Potrivit unui martor ocular, sute de persoane au manifestat în tăcere duminică după-amiaza în centrul Shanghai-ului, purtând flori albe şi foi albe de hârtie - devenite un simbol al protestului contra cenzurii - în mai multe intersecţii, înainte de a fi dispersaţi de poliţie.

Un alt protest a avut deja loc în noaptea precedentă nu departe de acolo. Un video difuzat mult pe internet şi pe care AFP l-a geolocalizat, arată persoane strigând "Xi Jinping, demisia!" şi strigând şi împotriva Partidului Comunist Chinez, o foarte rară demonstraţie de ostilitate faţă de preşedinte şi de regim în capitala economică a ţării, supusă la începutul anului unei izolări istovitoare de două luni.

Primul protest s-a desfăşurat duminică în zori pe strada Wulumuqi - numele, în mandarină, al oraşului Urumqi din Xinjiang (vest) unde zece persoane au pierit într-un incendiu joi. Pe reţelele de socializare din China circulau multe postări care acuză măsurile anti-Covid că au agravat această dramă, multe maşini parcate dn cauza izolării pe străduţa îngustă care duce spre clădirea în flăcări împiedicând accesul salvatorilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

 Flori pe trotuar

O persoană care a participat la prima manifestaţie la Shanghai duminică a declarat pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, că a sosit pe la ora două dimineaţa. "Un grup de persoane în doliu depuneau flori pe trotuar, un alt grup scanda lozinci" a povestit acest martor. "Au fost câteva ciocniri minore, dar pe ansamblu, menţinerea ordinii a fost civilizată", a continuat el. "E o nebunie să ştii că în aceste împrejurări sunt atâţia oameni curajoşi care se remarcă", a exclamat el. Mai mulţi martori au relatat că cel puţin două persoane au fost reţinute de forţele de ordine.

Între 200 şi 300 de studenţi de la prestigioasa Universitate Tsinghua din Beijing au manifestat de asemenea duminică în campusul lor, potrivit unui martor ocular întrebat de AFP şi unor imagini publicate pe reţelele de socializare. Martorul a relatat că pe la ora 11:30 (03:30 GMT), o studentă a început prin a agita o foaie de hârtie albă şi i s-au alăturat alte femei. "Au cântat imnul naţional şi Internaţionala şi au scandat 'libertatea va triumfa', 'fără teste PCR, vrem mâncare', 'nu izolării, vrem libertate'", a mai spus acest martor.

 „Nu e o viaţă normală!"

Pe internet, videouri arătau o mulţime în faţa cantinei universităţii adunate în jurul unui orator care striga: "Nu e o viaţă normală, ne-am săturat. Vieţile noastre nu erau aşa înainte!". Un alt video, filmat aparent în acelaşi loc, arăta studenţi strigând: "democraţie şi stat de drept, libertate de exprimare", dar a fost repede retras de pe internet.

O manifestaţie de comemorare a victimelor incendiului din Urumqi a avut de asemenea loc la Universitatea din Beijing, vecină cu Universitatea Tsinghua. Potrivit unui student care a participat, protestatarii au început să se adune sâmbătă seara spre miezul nopţii în campus şi mulţimea a atins între 100 şi 200 de persoane. "Am auzit oameni strigând: 'nu testelor Covid, da libertăţii'", a povestit el, arătând AFP fotografii şi videouri în sprijinul spuselor sale.

Videouri pe reţelele sociale au arătat de asemenea o importantă adunare la Institutul comunicaţiilor de la Nankin (est), ca şi mici adunări la Xian, Wuhan (centru) şi Canton (sud), dar autenticitatea acestor imagini nu a putut fi verificată de AFP. Hashtagurile referitoare la proteste erau cenzurate pe platforma Weibo, iar videourile sensibile erau şterse de siteurile de partajare Duoyin şi Kuaishou.

Proteste sporadice şi uneori violente au avut deja loc în toată ţara în ultimele zile, în special în cea mai mare uzină de iPhone din lume, situată la Zhengzhou (centru), ca şi la Urumqi, după incendiu. În ciuda mai multor vaccinuri aflate la dispoziţie şi invers decât în restul lumii, China continuă să impună izolări în masă de la apariţia unui caz, să pună în carantină în centre speciale persoanele testate pozitiv şi să ceară teste PCR aproape zilnice pentru accesul în locuri publice.

Frustrarea este mare după aproape trei ani de restricţii drastice. Şi un anumit număr de cazuri foarte mediatizate în care serviciile de urgenţă ar fi fost încetinite de restricţiile sanitare, cu consecinţe fatale faţă de cifrele înregistrate în alte părţi în lume în toiul pandemiei, notează lefigaro.fr

Traducere: Gabriela Sîrbu