Medicamentul preferat al conspiraționiștilor desființat în Marea Britanie. Studiile nu sunt concludente

sursa: Arhiva EVZ

Tratamentul cu Ivermectină împotriva COVID-19 nu ajută și, mai mult, poate produce efecte secundare foarte grave pacienților.

National Institute for Health and Care Excellence (NICE) – Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire din Marea Britanie – recomandă medicilor din sistemul public să evite Ivermectina în tratarea pacienților COVID.

Instituția a anunțat că acest tratament, foarte controversat, nu trebuie prescris pacienților spitalizați sau celor care au forme ușoare ale bolii. Reprezentanții NICE au precizat că se poate face excepție doar dacă bolnavii participă la un studiu clinic, după cum relatează dailymail.co.uk.

O analiză pe care a realizat-o NICE, bazată pe 18 studii clince, arată că medicamentul antiparazitar nu a avut niciun efect semnificativ în îmbunătățirea situației pacienților COVID, indiferent de forma pe care o aveau.

În schimb, au relevat studiile, Ivermectina a provocat efecte secundare grave în unele cazuri, fapt ce a dus la întreruperea medicației. Între aceste efecte, între cele mai frecvente, NICE a enumerate disconfortul toracic, slăbiciunea și dificultățile de respirație. În cazuri rare, apar convulsii și leziuni cerebrale.

sursa: arhivă EVZ

Rezultatele sunt contradictorii

NICE a subliniat că majoritatea studiilor clinice de până acum, având ca subiect Ivermectina au fost defectuoase și neconcludente. NICE a examinat mai multe studii care au implicat persoane infectate cu coronavirus, tratate cu Ivermectină în timp ce se aflau la domiciliu.

Cercetările au raportat că persoanele care au luat Ivermectină au fost mai puțin susceptibile de a fi spitalizate, în funcție de doza primită, în comparație cu cele care nu au luat medicamentul.

Pe de altă parte, în rândul ambelor grupuri, nouă persoane din 1.000 au murit în termen de 28 de zile de la depistarea virusului. De asemenea, numărul celor care au avut nevoie de ventilație mecanică a fost mai mare în rândul persoanelor tratate cu Ivermectină, în comparație cu cele care nu au luat.

În plus, de trei ori mai multe persoane au fost nevoite să renunțe la ivermectină, din cauza unui efect secundar, comparativ cu cei cărora li s-a aplicat tratamentul standard.

Studiile nu sunt suficient de concludente

Informațiile nu sunt suficiente pentru a arăta că medicamentul are vreun beneficiu pentru pacienții COVID, apreciază reprezentanții NICE. În concluzie, organismul de supraveghere susține că medicamentul poate provoca „evenimente adverse grave rare”. Însă studiile nu pot fi luate în considerare dat fiind numărul mic de participanți.

NICE a declarat că încrederea sa în datele din toate studiile este „scăzută” sau „foarte scăzută”. Studiile au fost inconsecvente, imprecise sau au prezentat un risc ridicat de părtinire. Prin urmare, există un „grad ridicat de incertitudine” cu privire la faptul că medicamentul are vreun efect în gestionarea Covid, a declarat organismul de supraveghere.

Sursa foto EVZ

Ivermectina, medicamentul preferat al conspiraționiștilor

Ivermectina este utilizată în aproximativ 20 de țări - inclusiv în Grecia, Bulgaria și Slovacia - pentru tratarea pacienților COVID. Aceasta după ce a dat rezultate antivirale promițătoare în unele studii de laborator.

Controversatul medicament este preferat de adepții teoriei conspirației anti-vaccinare, mai ales în Statele Unite, Aceștia susțin că Ivermectina oferă o cale de ieșire din pandemie fără să fie nevoie de vaccinuri.

În Marea Britanie medicamentul este autorizat doar ca tratament pentru viermii parazitari, păduchi, scabie și rozacee. Pacienții cu Covid îl pot obține, însă, în continuare prin intermediul asistenței medicale private în situații de „urgență”.