Wolfowitz renunta

Wolfowitz renunta

Cel mai important nume vehiculat ca inlocuitor la sefia Bancii Mondiale este cel al premierului britanic Tony Blair.

Presedintele Bancii Mondiale Paul Wolfowitz, cel care si-a ajutat iubita sa obtina o marire substantiala de salariu, va demisiona din functie la sfarsitul lunii iunie. Viitorul presedinte al institutiei va fi nominalizat de Satele Unite, conform traditiei.

Autoritatile de la Washington si-au mentinut sustinerea pentru Wolfowitz chiar si dupa verdictul Comisiei Bancii Mondiale si nu au nominalizat inca oficial o persoana care ii va succede la sefia institutiei. In „contrapartida”, Uniunea Europeana este cea care numeste seful FMI.

Pana in prezent, sigurul nume vehiculat este cel al premierului britanic Tony Blair, care a anuntat ca va pleca  din Downing Street la sfarsitul lunii iunie. Pentru ca Blair sa-i ia locul lui Wolfowitz, acesta are nevoie de sustinerea Statelor Unite. Debarcarea lui Wolfowitz a fost anuntata de cei 24 de reprezentanti ai tarilor membre ale organizatiei, care au facut parte din comisia de ancheta.

Vesti proaste pentru Bush Comisia Europeana a cerut ieri ca persoana care va fi desemnata la conducerea Bancii Mondiale sa poata asigura continuitatea colaborarii dintre institutie si Uniunea Europeana, mai ales ca relatiile dintre cele doua organizatii s-au imbunatatit in perioada mandatului lui Wolfowitz.

Demisia lui Paul Wolfowitz de la conducerea Bancii Mondiale este o veste proasta, dintr-un lung sir de astfel de vesti, si pentru presedintele american George W. Bush, care se apropie de finalul mandatului. 

Scandalul de la varful Bancii Mondiale nu este singurul in care a fost implicata in ultima vreme institutia. Potrivit presei internationale, Banca Mondiala a fost acuzata in mai multe randuri ca a refuzat o serie de imprumuturi solicitate de tari sarace precum Bolivia sau Ghana. Banca Mondiala este o organizatie internationala specializata in asistenta pentru dezvoltare.

DATE

Jurnalul unui scandal > Iunie 2005: Paul Wolfowitz preia conducerea Bancii Mondiale la propunerea administratiei Bush. El informeaza Consiliul de administratie ca are o legatura cu o angajata a Bancii, Shaha Riza. Aceasta este detasata la Departamentul de Stat.

> 9 aprilie 2007: Izbucnirea scandalului - presa americana scrie ca Wolfowitz i-a acordat personal o importanta crestere salariala si o promovare lui Riza.

> 12 aprilie: Wolfowitz prezinta scuze public, recunoscandu-si greseala.

> 18 aprilie: Unul dintre cei doi vicepresedinti ai bancii, Graeme Wheeler, ii cere lui Wolfowitz sa demisioneze.

> 25 aprilie: Parlamentul European voteaza o rezolutie in care cere UE sa solicite demisia acestuia.

> 14 mai: Comisia de ancheta da verdictul - Wolfowitz a incalcat regulile institutiei.

> 15 mai: Wolfowitz, sustinut de oficialii americani, „implora” clementa Consiliului de administratie si promite ca va face schimbari in comportamentul sau.

> 17 mai: Wolfowitz anunta ca va demisiona la sfarsitul lui iunie.

Ne puteți urmări și pe Google News