William Brînză: E nevoie de o reformă profundă a guvernului
- Carmen Vintil ă
- 27 ianuarie 2012, 12:52
Preşedintele PDL Diaspora, Wiliam Brînză vorbeşte, într-un interviu acordat EVZ, despre protestele care au trecut graniţele ţării, dar şi despre situaţia politică. Potrivit acestuia, revocarea lui Teodor Baconschi nu este suficientă pentru revitalizarea guvernului, drept pentru care vor urma "discuţii serioase" în PDL. Totodată, William Brînză reproşează PDL că nu i-a susţinut propunerea privind înfiinţarea unui minister al Diasporei, dar apreciază că anul acesta cu siguranţă se va ţine cont de ea.
EVZ: Cum comentaţi decizia CCR privind alegerile comasate? William Brînză: Vom respecta decizia Curţii. Înainte de a face declaraţii politice, aştept motivarea acesteia. Raţiunea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare nu consta în probleme legate de partide. Guvernul a prezentat şi a rezolvat probleme legate de economie şi de susţinere financiară a mediului de afaceri. Rămân ferm pe poziţie şi spun totodată, că alegeri comasate înseamnă multă economie la bugetul şi aşa sărăcit al României.
Va mai fi vreun ministru revocat sau mult discutata remaniere a însemnat doar demiterea lui Teodor Baconschi? Am cerut în forul superior al PDL, în data de 16 ianuarie, remanierea profundă a guvernului. Din păcate doar domnul ministru Baconschi a fost înlocuit, dar suntem în data de 27 ianuarie 2012 ... I s-a cerut în cadrul partidului demisia lui Emil Boc? Credeţi că ar trebui să demisioneze acum, după ce CCR a respins comasarea alegerilor, ţinând cont că şi-a asumat răspunderea în Parlament pe acest proiect? O reformă a guvernului şi a întregii clase politice trebuie făcută. Vom avea discuţii serioase în perioada următoare, în care vom decide cine pleacă şi cine rămâne. Desigur, acestea vor fi colegiale, dar foarte serioase şi constructive. Nu va conta persoana sacrificată, va conta partidul şi opinia acestuia. PDL şi partidele din coaliţie trebuie să continue guvernarea şi în perioada 2012-2016, când România va fi o ţară transformată aproape în totalitate.
Ce părere aveţi despre reacţia lui Victor Ponta la numirea lui Cristian Diaconescu? Liderul PSD a spus că noul ministru de Externe a primit "un ciolan în schimbul trădării"... Ura şi patetismul înnegresc mintea unor politicieni. În cazul de faţă, aş alătura şi o mare frustrare.
Acum că Teodor Baconschi a fost demis, mai poate spera PDL la acel un milion de voturi de care vorbea fostul ministru de Externe? Putem spera la peste trei milioane de voturi, atât cât este numărul românilor rezidenţi în ţările europene. Desigur că opţiunea politică e diferită. Datoria mea este să ofer un cadru legal ca românii din străinătate să îşi poată manifesta opţiunea politică. Românii din străinătate s-au solidarizat cu cei din ţară şi, în mai multe oraşe europene, au ieşit în stradă. Ce părere aveţi despre protestele lor? Am discutat cu cei care protestau în faţa Ambasadei României din Austria şi m-au asigurat că, personal, nu au nimic să îmi reproşeze, dar sunt solidari cu nemulţumirile celor de acasă, atât cu protestarii, cât şi cu cei rămaşi acasă pentru că îşi doresc să se întoarcă într-o ţară curată şi reformată.
Credeţi că românii din străinătate ar trebui să mai voteze la alegerile organizate în România, din moment ce ei au decis să îşi facă un viitor într-o altă ţară? Românii fac parte dintr-o singură ţară. Nu există două Românii, a celor din ţară şi a celor din afara graniţelor. Mizez pe patriotismul românilor din străinătate, ei au aceleaşi drepturi şi obligaţii. Fără ei România ar fi mult mai săracă. Aţi renunţat la ideea privind înfiinţarea unui minister al Diasporei? Când credeţi că se va materializa acest lucru şi cum îi veţi putea ajuta pe românii din afara graniţelor ţării? Nu am renunţat. Din anul 2008 am propus înfiinţarea acestui minister, pentru că ar rezolva o mare parte a problemelor pe care le au românii din străinătate. Componenta lui va fi formată, majoritar, din românii din străinătate. Regret că partidul meu, care a invocat lipsa de fonduri, nu a dat curs propunerii mele. Indiferent cine va caştiga alegerile în 2012 va trebui să ţină cont de această propunere care, practic, se regăseşte printre cererile românilor din străinătate. Ministerul Diasporei va fi cel mai vizibil şi performant minister pe care România îl va avea. "Regret că partidul meu, care a invocat lipsa de fonduri, nu a dat curs propunerii mele privind înfiinţarea unui minister al Diasporei.“ WILLIAM BRÎNZĂ, preşedintele PDL Diaspora
"O reformă a guvernului şi a întregii clase politice trebuie făcută. Vom avea discuţii serioase în perioada următoare şi vom decide cine pleacă şi cine rămâne.“ WILLIAM BRÎNZĂ, preşedintele PDL Diaspora