William Brânză: "Dacă Băsescu ar fi suspendat, diaspora ar vota tot împotrivă"

William Brânză: "Dacă Băsescu ar fi suspendat, diaspora ar vota tot împotrivă"

Liderul PDL diaspora, William Brânză, spune că preşedintele este singura personalitate de încredere pentru românii din străinătate şi transmite PSD că diaspora nu poate fi minţită.

Românii din străinătate nu pot fi "condamnaţi" decât pentru votul sincer pe care l-au dat până acum şi că nu au putut fi cumpăraţi la alegeri. Este răspunsul pe care i-l dă, într-un interviu acordat EVZ, liderul PDL diaspora, William Brânză, şefului PSD, Victor Ponta, care a susţinut că "stranierii" au votat pentru Traian Băsescu din răzbunare.

Democrat-liberalul mai spune că, dacă scenariul suspendării preşedintelui se va repeta, românii din străinătate vor vota din nou împotriva demiterii şefului statului.

EVZ: Domnule deputat, conduceţi una dintre cele mai puternice organizaţii politice ale diasporei. Cât de interesaţi mai sunt românii din străinătate de politică? William Brânză: Este o organizaţie puternică prin numericul ei şi prin consistenţa datorată elitelor româneşti pe care le avem în străinătate şi pe care le-am convins să intre în partid. Ca importanţă în partid, din păcate, până acum nu a fost, pentru că, în primul rând, este o organizaţie tânără, pe care am reglementat-o prin statut abia anul acesta.

Dar foarte activă la alegerile din 2009. Traian Băsescu a câştigat şi cu votul diasporei. Activitatea mea în diaspora a început din 2005, când eram deputat de Prahova, iar în 2006 am început să pun bazele, împreună cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Spania, a primei organizaţii din Castellon. Acolo, preşedintele Traian Băsescu a fost prezent cu "ocazia" suspendării şi a fost primit de aproape 15.000 de români cu ovaţii. Acei români au venit acolo unde au avut posibilitatea să voteze. Iar preşedintele Băsescu a fost cu aproape 92% reconfirmat în funcţie.

Mulţi au plecat, dar încă deranjează. Îl deranjează pe Victor Ponta, care spune că au votat ca răul să rămână în ţară. Îmi pare rău că un lider aşa de important face asemenea afirmaţii. În primul rând, ca politician şi, mai mult, ca lider de partid, trebuie să cunoşti ce înseamnă o organizaţie şi, mai ales, o organizaţie atât de curată şi sinceră prin votul ei. Diaspora poate fi "condamnată" pentru votul sincer. În diaspora nu e loc să-ţi faci campanie electorală cu bani, cu tenişi sau cu telefoane mobile.

Diaspora a dat un vot curat, ceea ce înseamnă că interesul naţional a fost pe primul plan. Votul de acolo n-a putut fi viciat în niciun fel. Asta am spus-o şi la mine în partid şi i-o transmit şi domnului Ponta.

Înainte să faci o afirmaţie trebuie să cunoşti o organizaţie şi, mai ales, comunităţile româneşti din străinătate. Ceea ce partidul Domniei Sale a spus deunăzi a fost că românii din străinătate nu contează. A spus să rămână acolo atunci când eu am cerut secţii de votare ca să nu mai fie pedepsiţi, pentru că de multe ori ei au fost nevoiţi să parcurgă sute de kilometri până la cea mai apropiată secţie de votare. Şi aş transmite PSD că diaspora nu trebuie să fie minţită. Şi acum îl aşteaptă pe domnul Geoană să le dea cei 25.000 de euro pe care i-a promis.

Victor Ponta girează însă o organizaţie a PSD pentru diaspora. Au fost răi atunci şi sunt buni acum? N-am cum să-i acuz de plagiat. Este dreptul lor să încerce. Rugămintea mea este să nu o facă în bătaie de joc pentru românii din străinătate.

Opoziţia vorbeşte despre o suspendare a preşedintelui. Ar fi votul diasporei acelaşi ca în 2007 sau lucrurile s-au schimbat acum? Opoziţiei aş vrea să-i spun pentru că tot prin vocea domnului Ponta a spus că William Brânză nu poate fi un model pentru ei - că e clar că William Brânză nu poate fi un model pentru PSD pentru că nu va fi niciodată unul pe care PSD îl va agrea. Eu sunt un produs al diasporei, eu am trăit şi am muncit în străinătate, ştiu cum se câştigă banul în străinătate şi nu vin de la nu ştiu ce restaurant numit într-o funcţie.

Totodată, am fost criticat că PSD nu are fondurile lui William Brânză. Îmi pare rău, dar tot ce fac în străinătate o fac din salariu, din indemnizaţia de parlamentar. Dacă ei, tot partidul, nu strâng 36 de milioane ca să facă acţiunile lui William Brânză, îmi pare rău pentru dânşii că nu ştiu ce vor să facă pentru diaspora.Cât priveşte suspendarea, îşi pierd timpul.

Diaspora românească va vota cu acelaşi aplomb şi dăruire pentru preşedintele Traian Băsescu pentru că reprezintă singura personalitate de încredere din România. "În diaspora nu e loc să-ţi faci campanie electorală cu bani, tenişi sau telefoane mobile." William Brânză, liderul PDL diaspora DIAGNOSTIC

Puterea comunităţii este legătura cu ţara

Cum fac faţă românii din străinătate problemelor crizei? Problemele sunt de la caz la caz. Însă o comunitate e puternică atâta vreme cât are legătura cu ţara. Atunci intervine clasa politică, guvernul, care prin punţile pe care şi le creează poate da o greutate comunităţii. Românii din străinătate nu vor fi luaţi în seamă la un nivel important până când demersurile nu vor fi făcute activ. Avem elite în străinătate, de la medici şi profesori până la glorii sportive. Ne mirăm că i-au decoperit alţii. Nu-i vom descoperi noi niciodată câtă vreme acţiunea aparatului diplomatic va fi destul de palidă. Ceva-ceva s-a schimbat însă.

Sunt consulate şi ambasade care-şi fac treaba, însă unii sunt de modă veche şi se consideră un fel de vătafi. Aş fi vrut să se schimbe mentalitatea. Cred că ar trebui o chimie mai corectă între ce înseamnă comunitatea românească şi aparatul birocratic. Am solicitat domnului ministru Baconschi ca o mare parte a personalului din misiunea diplomatică să fie angajat de acolo, din rândul comunităţii. Nu ai de ce să ignori o minte care a acumulat în străinătate şi să preferi un nepot, o nepoată sau un individ care a lipit bine afişe. De asemenea, e important ca reprezentanţii guvernului, în vizitele pe care le fac, să aloce măcar două-trei ore comunităţii româneşti.

Se întâmplă acest lucru? Mi-aş dori să se întâmple cât mai des. În ultima vreme ministrul de externe a început să intre prin comunităţi, a fost domnul Blaga şi doamna Udrea, dar foarte puţin. Dar s-a înţeles că această comunitate românească înseamnă o zestre importantă pe care alţii nu o au.

Ne puteți urmări și pe Google News