White Lands Matter: Zimbabwe vrea să-i despăgubească pe albii jefuiți de pământuri
- Adrian Pătrușcă
- 31 iulie 2020, 09:44
Zimbabwe intenționează să plătească 3,5 miliarde de dolari compensații fermierilor albi, ale căror pământuri au fost confiscate de regim în anii 2000.
Între 4.000 și 4.500 de fermieri albi din Zimbabwe au fost expropriați cu forța în anii 2000, în timpul regimului lui Robert Mugabe, dictatorul constrâns să demisioneze în 2017.
Însă joi, 30 iulie, guvernul de la Harare a semnat un acord cu scopul de a strânge suma de 3,5 miliarde de dolari pentru a-i despăgubi pe aceștia.
Motivația inițială a exproprierilor a fost realizarea unei reforme agrare pentru a corecta inegalitățile legate de colonizarea britanică, relatează FranceInfo, în condițiile în care 6.000 de fermieri albi dețineau 15 milioane de hectare de teren agricol, iar 700.000 de familii de culoare aveau în proprietate 16 milioane de hectare de pământ.
Însă „reforma agrară” prin care terenurile au fost confiscate de la albi și redistribuite negrilor a fost în realitate un colosal jaf în beneficiul apropriaților regimului Mugabe.
Fermierii apăruți peste noapte, fără mașini și echipamente agricole și fără nici un fel de experiență, au dus la o prăbușire bruscă a producției, fapt care a avut drept rezultat intrarea Zimbabwe, o țare foarte bogată, într-o gravă criză economică, din care nu a reușit să iasă nici până în prezent, relatează FranceInfo.
Acesta este și motivul pentru care guvernul de la Harare nu are resursele necesare pentru a-i despăgubi pe fermierii albi expropriați. Însă acesta speră să adune banii prin înființarea unui comitet special care să facă „turul lumii și al Zimbabwe” cu scopul de a „medita asupra mijloacelor de a strânge fondurile”, a explicat Mthuli Nicube, ministrul de Finanțe al țării,
În ceea ce-l privește pe președintele statului, Emmerson Mnangagwa (foto), acesta consideră că măsura reprezintă un „acord istoric”: „El permite să întoarcem pagina și să începem un nou episod al istoriei pământului în Zimbabwe”, spune acesta.
Mnangagwa a adăugat:
„Procesul care ne-a condus la acest eveniment este și el unul istoric, deoarece reafirmă (...) angajamentul nostru față de (...) respectarea statului de drept și de dreptul la proprietate.”