WhatsApp, tot mai nesigur. Înalţi oficiali guvernamentali din SUA au fost victime ale unui atac cibernetic
- Antonia Hendrik
- 31 octombrie 2019, 21:40
Surse familiare cu investigația internă a WhatsApp cu privire la atac au spus că o parte „semnificativă” a victimelor cunoscute sunt reprezentanți guvernamentali și oficialități militare răspândite în cel puțin 20 de țări de pe cinci continente.
Surse familiare cu investigația internă a WhatsApp cu privire la atac au spus că o parte „semnificativă” a victimelor cunoscute sunt reprezentanți guvernamentali și oficialități militare răspândite în cel puțin 20 de țări de pe cinci continente.
Cine se ascunde în spatele atacului
Oficiali guvernamentali de top sugerează că intruziunea cibernetică WhatsApp ar putea avea consecințe politice și diplomatice ample. WhatsApp a deschis marți un proces împotriva dezvoltatorului de instrumente hacker israeliene NSO Group. Gigantul software deținut de Facebook susține că Grupul NSO a construit și a vândut o platformă de hacking care s-a folosit de un defect din serverele deținute de WhatsApp pentru a ajuta "clienții" să intre în telefoanele mobile la cel puțin 1.400 de persoane importante.
Deși nu este clar cine a folosit software-ul pentru a pirata telefoanele oficialilor, NSO spune că își vinde programele spyware exclusiv clienților guvernamentali. Unele victime se află în Statele Unite, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Mexic, Pakistan și India.
Dezvăluirea vine după ce jurnaliști indieni și activiști pentru drepturile omului au anunţat că au fost vizați și ei. NSO nu a răspuns imediat la cererea de a comenta. Anterior, a negat orice infracțiune, spunând că produsele sale sunt menite să ajute guvernele să prindă teroriști și criminali.
În ultimii câțiva ani, cercetătorii în domeniul securității cibernetice au găsit produse NSO utilizate pentru o gamă largă de ținte, inclusiv protestatarii din țările aflate sub guvernare autoritară. Utilizarea acestor instrumente pentru a viza politicienii de înaltă importanță este însă mai puțin înțeleasă. Un grup independent de cercetare care lucrează cu WhatsApp, numit CitizenLab, a declarat că cel puțin 100 dintre victime sunt jurnaliști și disidenți, nu criminali.
WhatsApp a spus că a trimis notificări de avertizare utilizatorilor afectați la începutul acestei săptămâni
„Nu mai este un secret că multe tehnologii marcate pentru investigarea aplicării legii sunt utilizate pentru spionajul statelor”, a declarat John Scott-Railton, cercetător principal la CitizenLab. WhatsApp nu a identificat clienții NSO Group, care au ales în cele din urmă țintele, informează reuters.