Weimar, istorie si cultura

Weimar, istorie si cultura

Goethe, Nietzsche si Hitler, personaje ale caror umbre domina si astazi orasul.

Poezie, filosofie, arhitectura teatru si muzica, alaturi de amintiri dureroase si locuri patate de sange - o combinatie fascinanta si atragatoare tocmai prin varietate, care, pentru germani, se rezuma intr-un singur cuvant: Weimar. Un oras care te asteapta oricand si-ti pune pe tava toata istoria sa, careia ii simti pulsul si astazi, aproape la fiecare rascruce. Daca iti doresti o portie sanatoasa de cultura europeana, indrazneste sa alegi mica localitate din Thüringia si nu vei avea motive sa regreti pasul facut.

De ce Weimar, un orasel cu circa 64.000 de locuitori? In primul rand, pentru ca este locul in care si-a petrecut Goethe cea mai mare parte din viata - aici s-a nascut Faust, cu sprijinul moral al lui Friedrich Schiller.

Tot aici a fost pus pe hartie conceptul de vointa de putere al lui Nietsche si s-au conturat pe planseta primele cladiri in stil modern - obicei continuat si astazi la universitatea locala.

Aproape tot repertoriul de fugi al lui Johann Sebastian Bach a fost scris in Weimar, unde, de altfel, au fost prezentate si cele mai inovatoare opere dramaturgice ale lui Richard Wagner, „Tannhauser” si „Lohengrin”.

Weimar nu a scapat neobservat nici de national-socialisti: Hitler obisnuia deseori sa fie cazat la Hotelul Elephant, unul dintre cele mai luxoase, din balconul caruia se adresa multimii. Ghizii povestesc ca, pentru a fi cat mai bine vazuti de Führer, locuitorii au fost bucurosi sa accepte infiintarea lagarului din padurea care-l fascinase pe Goethe, Buchenwald.

Goethe, Faust si iar Goethe

„Poate ar fi mai usor sa va arat acele case in care nu a locuit Goethe, decat cele in care a locuit”, ne-a spus ghidul in gluma. Chirias destul de nestatornic, marele poet s-a mutat des, ceea ce ofera astazi prilejul multor locuitori sa spuna ca stau acolo unde a trait Goethe.

Umbra artistului poate fi simtita in multe locuri din oras: biserica unde s-a casatorit Goethe, restaurantul preferat al lui Goethe, ultima sa locuinta, balconul in care scria etc. O plimbare prin oras poate fi similara chiar cu o incursiune in viata autorului. Nu trebuie decat sa apelezi la ajutorul unui specialist si vei afla aproape orice detaliu - chiar si ca... artistul a avut o sotie, dar multe alte amante si mai multi copii din flori - nu prea se pun toti de acord, asa ca numarul variaza de la caz la caz.

Povesti sunt si despre Schiller, prietenul cel mai bun al lui Goethe, a carui casa poate fi admirata in centrul orasului, un adevarat monument al cladirilor vechi, neatinse de razboaie: Palatele Verde si Rosu, cladirea primariei si cea a teatrului, in fata careia se afla o statuie cu cei doi scriitori.

Fa-ti drum si pe la castelul Belvedere, unul dintre cele mai frumoase din Germania. Iar seara, mergi la teatru, unde il poti vedea pe Faust in varianta moderna.

Nu ratati !

Buchenwald. La doar opt kilometri de Weimar, turistii pot avea in fata ochilor o parte din istoria neagra a Germaniei - lagarul de concentrare. Destinat in principal homosexualilor si evreilor, aici se mai pot vedea si astazi urmele regimului nazist: cazarmele soldatilor, una dintre cladirile in care erau inchisi detinutii si crematoriul. Lagarul a functionat din 1937 pana in 1945 sub stapanire nazista, fiind apoi folosit de rusi pentru prizonierii de razboi.

Lutherstadt Wittemberg. La doar o ora si jumatate de Weimar, cu ICE (intercity expres), se afla orasul lui Martin Luther, primul reformator protestant. Oraselul este astazi ca o mica epopee a vietii celui care este cunoscut in istorie ca „parintele reformei”. Intentia sa nu a fost de a crea o noua Biserica, ci innoirea intregii Biserici universale. Marturie a lucrarii sale stau astazi numeroase documente, biserica in care a predicat, cea in care si-a botezat copiii, precum si locul in care a fost tiparita prima biblie in limba germana - traducerea lui Luther.

Ne puteți urmări și pe Google News