Este al patrulea weekend de proteste în Franța. Mii de cetățeni au ieșit în stradă, nemulțumiți de introducerea permisului sanitar pentru accesul în localuri sau mijloace de transport, precum trenurile interne. Un nou mandat al președintelui Emmanuel Macron se poate să fie compromis.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a stabilit introducerea permisului sanitar, care se referă la prezentarea unui certificat de vaccinare, a unui test COVID-19 negativ sau a unei dovezi de recuperare recentă din boală, pentru a putea lua parte la activități de rutină, transmite France 24, în colaborare cu AFP și Reuters.
Șeful statului speră ca astfel să încurajeze populația să se vaccineze împotriva coronavirusului, pentru a putea ține sub control răspândirea accelerată a tulpinii Delta, însă nu se știe cum vor afecta protestele francezilor un eventual nou mandat al lui Macron. Alegerile prezidențiale vor avea loc, în Franța, anul viitor.
Mii de protestatari acuză încălcarea libertății
Miile de protestatari care au ieșit în stradă susțin că noile reguli stabilite de Emmanuel Macron aduc atingere libertății cetățenilor, de regulă respectată și apreciată în Franța, spune sursa citată.
Cu doar două zile înainte ca măsurile să intre în vigoare, protestatarii au organizat mitinguri în mai multe orașe din Franța, printre care se numără și Paris, Lille (nord) și Toulon (coasta Mediteranei).
În Paris, sute de oameni s-au adunat la stația de metrou Pont de Neuilly, unde scandează „Libertate!” și „NU permisului sanitar”. Unul dintre protestatari, pe nume Alexandre Fourez, în vârstă de 34 de ani, a spus jurnaliștilor că este pentru prima dată când iese la un astfel de miting și a dezvăluit că a trecut chiar prin boala COVID-19.
"Problema cu permisul sanitar este că autoritățile ne forțează mâna", a spus protestatarul, angajat al unui magazin din zonă. „Chiar am dubii în legătură cu faptul că acesta va fi folosit doar temporar”, s-a mai exprimat el.
Emmanuel Macron, noul „dictator” al Franței
La doar câteva zile după ce Curtea Constituțională din Franța a aprobat introducerea permisului sanitar, numindu-l un „compromis echilibrat” între îngrijorările privind sănătatea publică și libertatea personală a cetățeanului, criticile încep să curgă la adresa lui Emmanuel Macron.
Localnicii îl acuză pe acesta de „dictatură” în sănătate, prin forțarea cetățenilor să se vaccineze. Protestatarii spun că activitățile desfășurate în afara casei le sunt limitate, ceea ce implică automat o obligativitate a vaccinării.