O coaliţie de organizaţii neguvernamentale a lansat astăzi raportul "Securitate a la Italiana: amprentare, violenţă extremă şi hărţuirea romilor în Italia" care se referă la acţiunile autorităţilor italiene de amprentare a romilor, calificându-le drept xenofobe şi rasiste.
Studiul conţine o documentare începând din mai 2008 cu privire la atacurile împotriva romilor, incluzând "violenţă fizică, evacuări forţate", se arată într-un comunicatul al europarlamentarei Renate Weber, prezentă la lansarea raportului.
În acest context, Weber a declarat că nu este suficient ca autorităţile italiene să respingă acuzaţiile de rasism "cu vorbe", ci trebuie să dovedească prin fapte că nu este aşa, motiv pentru care ar trebui să pună capăt măsurilor de amprentare a romilor.
"Nu-i suficient să dezminţi acuzaţiile de rasism cu vorbe. Trebuie să dovedeşti prin fapte că nu este asa. Iar ca să dovedească, autorităţile italiene ar trebui să pună punct acestor măsuri. Cât priveşte comentariile diferiţilor miniştri italieni, cum că ziua în care Parlamentul European a adoptat rezoluţia privitoare la amprentarea romilor ar fi o zi neagră pentru Uniunea Europeană, aş vrea să spun că da, a fost o zi neagră, însă pentru istoria Italiei", a declarat eurodeputata liberală.
Ministrul italian Roberto Maroni, membru al Ligii Nordului, mişcare populistă şi xenofobă, a anunţat la 26 iunie trimiterea forţelor de ordine în taberele de nomazi pentru prelevarea amprentelor tuturor locuitorilor, adulţi şi copii. Recensământul romilor începe în 48 de ore
Crucea Roşie a anunţat că împreună cu Prefectura din Roma va începe, peste două zile, recensământul celor circa 10.000 de locuitori ai taberelor de nomazi din capitala italiană, informează AFP.
"Vom lua parte la recensământul din tabere care urmează să înceapă", a declarat un oficial al Crucii Roşii, păstrându-şi anonimatul.
Potrivit agenţiei Ansa, circa o sută de angajaţi ai Crucii Roşii se vor deplasa, alături de poliţişti şi carabinieri, în taberele ilegale cu scopul de a strânge date privind starea civilă, starea de sănătate (vaccinuri, posibile boli), dar şi pentru a le face locuitorilor fotografii pentru actele de identitate.
Spre deosebire de autorităţile din la Neapole, cele de la Roma nu au dispus prelevarea amprentele digitale ale locuitorilor din tabere, după cum au anunţat prefectul Romei, Carlo Mosca.
(15:42)