Washingtonul lovește dur în Georgia: Oligarhul Bidzina Ivanișvili, sancționat pentru legături pro-ruse

Bidzina Ivanișvili. Foto. Facebook

Statele Unite au anunțat vineri impunerea de sancțiuni împotriva oligarhului georgian Bidzina Ivanișvili, pe care îl consideră liderul de facto din Georgia. Departamentul de Stat american susține că acesta a subminat viitorul democratic și orientarea pro-europeană a țării sale, acționând în beneficiul Rusiei. Măsurile vin pe fondul unor proteste ample reprimate violent de autorități, aflate sub influența partidului "Visul Georgian", fondat de Ivanișvili.

Oligarhul care controlează din umbră politica georgiană

Bidzina Ivanișvili, un miliardar care și-a făcut averea în Rusia în anii 1990, este acuzat că, deși nu ocupă nicio funcție oficială, controlează de peste un deceniu structurile de putere din Georgia. După o scurtă perioadă ca prim-ministru (2012-2013), acesta a continuat să influențeze direcția politică a țării prin partidul său. "Visul Georgian" a blocat recent negocierile cu Uniunea Europeană până în 2028, renunțând brusc la obiectivele pro-europene înscrise în constituția țării, conform Bloomberg.

Această decizie a declanșat o lună de proteste masive, reprimate cu brutalitate. Peste 400 de persoane, inclusiv lideri ai opoziției, au fost reținute. SUA au răspuns sancționând mai mulți oficiali georgieni implicați în violențe, iar acum își extind măsurile asupra lui Ivanișvili, înghețându-i toate activele din Statele Unite.

Georgia. Sursa foto: x.com

Deriva autoritară a Georgiei îngrijorează Occidentul

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a condamnat "represiunea violentă" a mișcării pro-europene și a subliniat că acțiunile lui Ivanișvili au permis încălcări ale drepturilor omului și limitarea libertăților fundamentale. Uniunea Europeană și SUA se tem că Georgia urmează exemplul autoritar al Rusiei.

În acest context, alegerea controversată a ultraconservatorului Mihail Kavelașvili ca președinte sporește tensiunile. Președinta în exercițiu, Salome Zurabișvili, și opoziția pro-europeană contestă rezultatele scrutinului, invocând fraude.

Georgia, o țară prinsă între Vest și Est

Deși majoritatea georgienilor își doresc apropierea de Occident, politica internă și legăturile pragmatice ale "Visului Georgian" cu Rusia amplifică instabilitatea. Recent, guvernul a promovat legi controversate privind "agenții străini" și drepturile LGBT, despre care criticii spun că au fost inspirate de Kremlin.

Istoria complicată a Georgiei cu Rusia, care continuă să sprijine regiuni separatiste precum Abhazia și Osetia de Sud, accentuează diviziunile. De la războiul din 2008, cele două țări nu mai au relații diplomatice oficiale.

Viitor incert pentru Georgia

Sancțiunile impuse de SUA marchează un nou capitol în încercarea Occidentului de a sprijini democrația și orientarea pro-europeană a Georgiei. Rămâne de văzut dacă măsurile vor reuși să contracareze influența lui Ivanișvili și a Rusiei, într-un moment critic pentru viitorul politic al țării.