Washington Post: Despre riscul unui conflict ATOMIC din cauza lui Donald Trump

Washington Post: Despre riscul unui conflict ATOMIC din cauza lui Donald Trump

Totul pleacă de la Ceasul riscurilor de conflict atomic care a fost dat cu 30 de secunde înainte de Consiliul de Directori al Buletinului Oamenilor de Știință din Domeniul Atomic, fiind setat la doar două minute de un potenţial război nuclear, pe fondul deteriorării securităţii la nivel global, notează The Washington Post.

În urmă cu un an, imediat după ce Donald Trump a devenit preşedinte al SUA, indicatorul ceasului privind riscurile de distrugere totală a Terrei era setat la 12 fară două minute şi jumătate.

Deciziile de a seta Ceasul înainte sau înapoi sunt luate în urma ședințelor Consiliului de Directori al Buletinului Oamenilor de Știință din Domeniul Atomic, format din cercetători și oameni de știință, 19 dintre aceștia fiind laureați ai Premiului Nobel. Ceasul a indicat cel mai scurt timp până la miezul nopții (2 minute) în anul 1953, când Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică au testat primele bombe cu hidrogen. În 1991, Ceasul a indicat cea mai lungă durată până la miezul nopții, 17 minute, datorită încheierii Războiului Rece, căderii Uniunii Sovietice și semnării Tratatului de Reducere Startegică a Armamentului de către SUA și Rusia. Inițial, Ceasul era un indicator al pericolului nuclear, însă evenimentele de după anul 2000 au determinat Consiliul să ia în calcul atât încălzirea globală și deteriorarea mediul înconjurător, cît și amenințarea armelor biologice.

Pe fondul actualelor ameninţări, ceasul atomic a fost dat de specialişti anul acesta cu 30 de secunde înainte, ajungând cel mai aproape de "punctul simbolic de anihilare" din 1953. Ceasul simbolic, setat anual de peste 70 de ani de Buletinul Atomic al Oamenilor de Ştiinţă, cuantifică sănătatea şi securitatea Terrei în funcţie de ameninţările nucleare, schimbările climatice şi alte riscuri globale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Riscurile unui război nuclear au crescut în ultimele luni pe fondul amplificării tensiunilor între Administraţia Donald Trump şi regimul din Coreea de Nord, condus de Kim Jong-Un.

Buletinul Atomic al Oamenilor de Ştiinţă, fondat în 1945 de savanţi ai Proiectului Manhattan, observă "declinul conducerii SUA şi moartea diplomaţiei în timpul Administraţiei Donald Trump", acesta fiind principalul factor care conduce la deteriorarea securităţii globale.