Washington. Cel mai mare proces antitrust contra Google. Gigantul tech este acuzat de abuz de poziție dominantă.
Procesul dintre Statele Unite și Google, acuzat că a abuzat de poziția sa dominantă a motorului său de căutare pentru a-şi menţine monopolul, a început pe 12 septembrie la un tribunal federal din Washington, scrie Rai News.
Cel mai mare proces antitrust din ultimii 20 de ani
Acesta este cel mai mare proces antitrust din Statele Unite din ultimii 20 de ani. Procesul, care nu include un juriu, este condus de judecătorul districtual american Amit Mehta, care ar putea dispune dizolvarea, sau o serie de modificări substanțiale ale termenilor cu care Google își promovează motorul de căutare.
Departamentul de Justiție spune că înțelegerile Google cu companii precum Apple și Samsung pentru a face din motorul său de căutare opțiunea implicită pentru browsere web și smartphone-uri, au ajutat în mod ilegal la menținerea monopolului.
Google generează peste 90% din căutări la nivel mondial, cu un buisness de publicitate care generează venituri de peste 160 de miliarde de dolari. Procesul, care se preconizează că va dura 10 săptămâni, ar putea avea un impact mare și asupra restului industriei.
Google, după Microsoft
Procesul american soseşte la douăzeci și cinci de ani de la cel istoric – primul care a implicat lumea digitală – inițiat împotriva Microsoft, acuzată de monopol în 1998, pentru că a inclus browserul Explorer ca „implicit” în sistemul său de operare Windows 98.
O modalitate prin care compania lui Bill Gates a eliminat concurența, în special Netscape Navigator.
Era 18 mai 1998 când Departamentul de Justiție și 19 state americane au denunțat Microsoft, a cărei politică comercială a fost definită drept „o campanie prădătoare de monopolizare desfășurată timp de ani de zile”. Sentința va sosi la 7 iunie 2000.
Cele două cazuri sunt însă destul de diferite: Microsoft și-a impus browserul, în timp ce Google este acuzat astăzi că a încheiat acorduri în valoare de 45 de miliarde de dolari pe an pentru a convinge producătorii de smartphone-uri, în principal Samsung și Apple, să introducă automat Google Search în propriile dispozitive.
Sentință solomonică pentru Microsoft
Procesul împotriva Microsoft s-a încheiat cu o sentință solomonică: nicio condamnare clară, nicio aprobare clară. Dar, potrivit unor analiști, a deschis poarta nașterii unor start-up-uri, inclusiv Google, pentru a concura în era modernă a internetului.
În centrul procesului împotriva Google - care s-a deschis pe 12 septembrie, dar care s-a născut în 2020 sub administrația lui Donald Trump - se află un singur număr, mai precis un procent: 91%, cel al cotei de piață de căutare pe internet a companiei din Mountain View.
Cum se apără Google
Linia de apărare a Alphabet, „compania-mamă” a Google, va susține că dominația sa se datorează exclusiv performanței „superioare” a motorului de căutare și nu tacticilor ilicite.
Sentința nu va fi emisă de un juriu popular așa cum vedem în serialul „made in the USA”, ci de un judecător, Amit P. Mehta, numit în 2014 de președintele de atunci al Statelor Unite, Barack Obama, o persoană care nu este ostilă Big Tech.
Cu toate acestea, Mehta însuși a fost cel care a subliniat recent că „Google este atât de omniprezent, încât a devenit un termen global pentru a indica căutarea pe internet”.
(Traducerea Cătălina Păunel, RADOR)