Washingtonul și Bucureștiul și-au trimis săgeți pe legile justiției

Washingtonul și Bucureștiul și-au trimis săgeți pe legile justiției

Un comunicat al Departamentului de Stat al SUA cu privire la modifi carea legilor justiției a pus, ieri, pe jar, întreaga clasă politică de la București

Pe site-ul Departamentului de Stat al SUA a apărut, luni seară, o scurtă declarație de presă intitulată „România: propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar”. „Statele Unite ale Americii constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere adoptarea de legislaţie care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi ar slăbi independenţa judiciară în România. Această legislaţie, propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de amestec politic. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției”, este textul semnat de purtătorul de cuvânt al instituției, Heather Nauert.

Presiune

În replică, președinții Camerei Deputaților și Senatului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au publicat, ieri, la prânz, un comunicat de presă comun în care afirmă că „Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere” de comunicatul americanilor pentru că „deciziile și voturile din Parlament se desfășoară în numele suveranității poporului și nu pot face obiectul niciunei forme de presiune”. Punctul de vedere a fost publicat după o consultare cu ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Listă cu abuzuri

Potrivit comunicatului, Dragnea și Tăriceanu spun că SUA trebuie să aibă încredere că intenția Parlamentului de la București este doar de a elimina, prin noile legi ale justiției, influențele politice din funcționarea justiției și încălcările drepturilor și libertăților cetățenești din România. Printre abuzurile enumerate în comunicat se numără și faptul că procurorii își permit să prezinte în fața instanței de judecată interceptări măsluite sau să șantajeze judecătorul că îi vor face dosar penal dacă nu ia o decizie în favoarea sa, existența unor protocoale de colaborare între serviciile de intelligence și magistrați, dar și extinderea câmpului tactic al serviciilor secrete până în sala de judecată, oferirea de opinii juridice magistraților și urmărirea dacă magistrații iau decizii în acord cu soluțiile sugerate de reprezentanții serviciilor secrete.

PSD nu se oprește

Președintele Comisiei parlamentare de modificare a legilor justiției, Florin Iordache, a spus ieri că procesul legislativ continuă. „Noi nu facem decât să transpunem acele observaţii şi acele modificări care sunt cerute de sistemul juridic din România. Niciuna din modificări nu aduce atingere independenţei Justiţiei”, a zis el. Liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, a spus că gestul americanilor este „ofensator” și „încalcă toate uzanţele specifice relaţiilor dintre două state”, motiv pentru care a apreciat că ambasadorul României în SUA, George Maior, trebuie „urgent” să transmită un „protest ferm”.

Tudose și Iohannis, marii absenți

Premierul Mihai Tudose și președintele Klaus Iohannis nu șiau anunțat ieri punctul de vedere. Cu toate acestea, luni seară, cu câteva ore înainte de publicarea comunicatului SUA, premierul s-a delimitat de proiectele de modificare a legilor justiției. „Legile Justiţiei sunt în Parlament, deci nu răspund eu, ca şi Guvern”, a afirmat acesta, la Parlament. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus ieri că Parlamentul nu poate fi împiedicat să legifereze pentru că asta este „misiunea, competenţa exclusivă pe care o are de la Constituţie” și și-a exprimat speranța că modificările care vor fi aduse legilor justiției vor fi „echitabile, pe de o parte, constituţionale, pe de altă parte, care să transpună deciziile CCR, să menţină standardele europene, să nu afecteze statul de drept şi independenţa Justiţiei”.

Predoiu a fisurat baricada Opoziției

Președintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a spus ieri că poziția SUA „este o atenţionare de care trebuie să se ţină cont, chiar dacă e făcută într- o manieră mai puţin diplomatică”, iar liderul PNL Ludovic Orban a anunțat că „salută” poziția SUA pentru că este similară cu opiniile liberalilor și singura soluție este retragerea din Parlament a proiectelor de modificare a legilor justiției. Președintele USR, Dan Barna, a apreciat că „parteneriatul strategic cu SUA, calitatea de membru al UE, nu pot fi riscate”. Singurul membru al opoziției care a avut un punct de vedere diferit este fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu (PNL). Acesta a spus că nu poate accepta tonul pe care SUA vorbește României deși este binevenit sprijinul americanilor în lupta pentru independența justiției. „Ar putea alimenta un curent anti-american şi naţionalist, care poate fi manipulat de Rusia”, a mai zis Predoiu despre comunicatul SUA, cu mențiunea că face afirmațiile în calitate de „prieten al Americii”.