Legumele fundamentale, astăzi, în mai toate bucătăriile lumii au fost asimilate greu de europeni, după ce Cristofor Colum a ajuns în „Lumea Nouă”.
Pare greu de închipuit un regim alimentar, ținut astăzi, fără cartofi, porumb sau roșii. Dar multe generații europene nu au știut ce înseamnă aceste ingrediente folosite la nenumărate mâncăruri.
Oamenii lui Cristofor Columb au fost neîncrezători în noile descoperiri culinare
În 1492, ele sunt descoperite de Cristofor Columb, alături de oamenii care îl însoțeau pe exploratorul genovez. Bineînțeles, ele au fost asimilate și s-au răspândit în Europa după multe generați. La început, Columb și camarazii săi spanioli erau sceptici în momentul în care au văzut ce mănâncă locuitorii Americii. Ei au acostat pentru prima dată, așa cum spun istoricii, în insula San Salvador din Bahamas.
„Nu se poate înțelege corect colonizarea fără a lua în considerare problema hranei și a mâncării”, spun istoricii. Ajunși în „Lumea Nouă”, spaniolii erau preocupați de două lucruri: securitatea și mâncarea. Și colonizatorii au descoperit noutăți care astăzi sunt fundamentale în majoritatea bucătăriilor lumii: fasole, dovlecei, ardei iute, avocado, fructe de soc, guave, papaya, roșii, cacao, bumbac, tutun, henequen, indigo, maguey, porumb și manioc. Dar, Columb și oamenii săi au fost extrem de reticenți.
Din ce era compusă dieta în Europa
Dieta europeană era compusă în principal din pâine, ulei de măsline, măsline, carne și vin. Deși această dietă a fost asigurată în timpul călătoriei propriu-zise din Europa spre Americi, la sosire, europenii s-au trezit lipsiți de alimentele pe care le considerau necesare pentru supraviețuire.
Pe măsură ce europenii au început să moară pe aceste noi meleaguri, preocuparea s-a îndreptat către hrană. Columb însuși era convins că spaniolii mureau din cauza lipsei alimentelor europene sănătoase. Spaniolii considerau că, fără „alimentele corecte”, vor muri sau, chiar mai rău, în mintea lor, vor deveni precum indigenii.
Europenii credeau că hrana modelează corpul. Cu alte cuvinte, constituția europeană era diferită de cea a populației indigene deoarece dieta spaniolă era diferită de cea a indigenilor. Mai mult, corpurile puteau fi modificate de diete - de aici și teama că, prin consumul de alimente indigene „inferioare”, spaniolii vor deveni în cele din urmă „ca ei”. Doar alimentele europene adecvate ar putea menține natura superioară a corpurilor europene și doar aceste "alimente corecte" ar putea să-i protejeze pe colonizatori de provocările reprezentate de „lumea nouă” și de mediile sale necunoscute.
Mâncare influența fizicul, credeau spaniolii
În mintea europenilor, mâncarea nu numai că funcționa pentru a menține superioritatea corporală a spaniolilor, ci juca și un rol în formarea identității sociale. De exemplu, în Spania, elitele consumau în general pâine, „carne” și vin.
Săracii nu își permiteau astfel de lux și, în schimb, mâncau lucruri precum orz, ovăz, secară și tocană de legume. Chiar și legumele erau clasificate în funcție de statutul social; de exemplu, în unele cazuri, legumele înrădăcinate nu erau considerate potrivite pentru consumul elitelor, deoarece creșteau sub pământ. Elitele preferau să consume alimente care proveneau din copaci, înălțate de mizeria lumii comune. Astfel, mâncarea servea drept indicator al clasei sociale.
Carnea porcușorului de guineea era dezaprobată
La sosirea lor, spaniolii au stabilit că, „carnea” de porcușor de guineea era o mâncare fundamental „indiană”, astfel că oricine consuma porcușor de guineea era considerat „indian”. Același lucru era valabil și pentru alte alimente indigene de bază, precum porumbul și fasolea. Spaniolii considerau aceste alimente indigene „alimente de foamete”, potrivite pentru consum doar dacă toate celelalte „alimente corecte” fuseseră epuizate complet.
Bineînțeles, cu trecerea timpului, legumele și fructele din „Lumea Nouă” au fost asimilate și au ajuns fundamentale pentru Europa. Mai ales cartoful, porumbul și roșia. Consumate, astăzi, în cantități industriale peste tot în lume,