Vremea va fi controlată cu drone. Experimentul revoluționar așteptat de toată lumea

Cu un climat dur, deșertic și cu precipitații foarte slabe, Emiratele Arabe Unite au nevoie de apă. În căutarea unei soluții, a finanțat proiecte științifice pentru a aduce ploaia cu ajutorul dronelor. Dacă proiectul va avea success, multe țări sunt interesate să-l implementeze.

O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Reading, din Marea Britanie, a propus inițial ideea în 2017, însă testele cu drone vor începe în curând lângă Dubai. Dronele create zapează norii cu o încărcare electrică, în încercarea de a face să plouă. Acest lucru încarcă picăturile din nori, făcându-le mai susceptibile să cadă ca ploaie.

"Au fost multe speculații cu privire la ce ar putea face picăturile de cloud, dar au existat foarte puține investigații practice și detaliate", a declarat, pentru CNN, Keri Nicoll, unul dintre cercetătorii de bază ai proiectului. Scopul este de a testa dacă tehnologia poate crește ratele de precipitații în regiunile cu deficit de apă.

Echipa lui Nicoll a început prin modelarea comportamentului norilor. Astfel, cercetătorii au descoperit că atunci când picăturile din nori au o încărcare electrică pozitivă sau negativă, picăturile mai mici sunt mai susceptibile de a se uni și de a deveni picături  mari de ploaie.

Un proiect de 1, 5 milioane de dolari

Dimensiunea picăturilor de ploaie este importantă, spune Nicoll, deoarece în locuri precum Emiratele Arabe Unite, care are nori înalți și temperaturi ridicate, picăturile se evaporă adesea pe măsură ce cad.

„Ceea ce încercăm să facem este ca picăturile din interiorul norilor să devină suficient de mari, astfel încât, atunci când cad din nori, să supraviețuiască până la suprafața pamântului”, a explicat Nicoll.

Propunerea a fost aleasă pentru a primi o subvenție de 1,5 milioane de dolari, pe o perioadă de trei ani, prin Programul de cercetare din Emiratele Arabe Unite pentru știința de îmbunătățire a ploii, o inițiativă condusă de Centrul Național de Meteorologie.

Din cauza pandemiei, echipa lui Nicoll nu a putut călători în Emiratele Arabe Unite, însă au fost pregătiți operatori de la o școală de zbor din Dubai. Acum așteaptă condițiile meteorologice potrivite pentru a finaliza testele.

Însămânțarea norilor

Deoarece schimbările climatice modifică tiparele vremii, provocând secete severe în unele locuri și inundații în altele, există un interes tot mai mare în ceea ce privește modul de control al vremii. Potrivit World Wildlife Fund, două treimi din populația lumii se poate confrunta cu deficit de apă până în 2025.

În timp ce proiectul Universității din Reading se apropie de sfârșit anul acesta, Nicoll vrea ca proiectele viitoare să combine norii de încărcare cu însămânțarea norilor - o tehnică de modificare a vremii în care dronele injectează particule de iodură de argint sau sare în nori pentru a provoca ploaia.

Nicoll spune că utilizarea particulelor de sare ar putea face însămânțarea norilor mai eficientă.

Alya Al Mazroui, directorul Programului de cercetare din Emiratele Arabe Unite pentru știința de îmbunătățire a ploii, spune că organizația experimentează deja însămânțarea norilor. "Un număr din ce în ce mai mare de țări au investit în cercetare și aplicații care să ducă la modificarea vremii, în special în cele din regiunile aride precum EAU", a declarat Alya Al Mazroui.

Emiratele Arabe Unite au efectuat 242 de misiuni de însămânțare a norilor în 2017, potrivit Centrului Național de Meteorologie. În 2018, Al Mazroui a declarat pentru CNN că îmbunătățirea ploii ar putea oferi o soluție mai rentabilă și mai ecologică la securitatea apei decât alternative precum desalinizarea, unde sarea este îndepărtată din apa de mare. EmirateleArabe Unite au una dintre cele mai mari operațiuni de desalinizare din lume, cu cantități uriașe de saramură produsă ca produs secundar. Dar descărcarea saramurii în mare poate dăuna vieții marine.

Alte țări care au investit puternic în însămânțarea norilor sunt SUA și China

China a anunțat în decembrie anul trecut că își va extinde programul de modificare a vremii pentru a acoperi o suprafață de peste 5,5 milioane de kilometri pătrați.

În timp ce însămânțarea norilor ca concept a existat de zeci de ani, au existat puține cercetări care să demonstreze eficacitatea sa. Un studiu finanțat de Fundația Națională pentru Științe a SUA la începutul anului 2020 a constatat că însămânțarea cu iodură de argint ar putea provoca ninsoarea.

Dar există întrebări cu privire la faptul că însămânțarea norilor într-o locație ar putea îndepărta ploaia dintr-o altă locație și la impactul pe termen lung al iodurii de argint asupra mediului. Procesul este, de asemenea, foarte scump.

„Mai este încă un drum lung de parcurs pentru a vedea în mod clar cât de eficientă este însămânțare norilor pentru sporirea precipitațiilor. Dar s-ar putea să fim în curând cu un pas mai aproape de a afla cât de eficient poate fi cloud zapping-ul”,  spune Nicoll.