Vreme la extreme în Europa. Canicula și furtunile au făcut ravagii

Vreme la extreme în Europa. Canicula și furtunile au făcut ravagii Prognoza meteo. Sursa foto: Arhiva EVZ

Europa este afectată de fenomene meteo extreme. În timp ce valurile de caniculă domină mai multe națiuni, alte state europene se confruntă cu distrugeri cauzate de furtuni violente.

Astfel, Europa se confruntă cu caniculă în sud și sud-est, în timp ce vestul, centrul și nordul sunt afectate de vijelii și furtuni puternice.

Fenomene meteo extreme în toată Europa

De exemplu, Italia, Grecia, Bosnia, Ungaria și Serbia se află sub avertizări de cod portocaliu și roșu de caniculă extremă, cu temperaturi percepute care pot atinge până la 44 de grade Celsius.

Meteorologii au lansat diverse avertizări privind fenomenele meteo extreme:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Cod roșu de caniculă în Serbia, unde temperaturile depășesc 38 de grade Celsius.
  • Cod portocaliu de caniculă în Italia, Grecia, Bosnia și Ungaria.
  • Cod roșu de furtuni în Germania.
  • Cod portocaliu de furtuni în Franța, Germania, Polonia, Lituania și Letonia, conform antena3.ro.
Furtună

Furtună. Sursa foto: Pixabay

Valul de căldură extremă nu ocolește nici România

ANM a emis o avertizare meteo de Cod galben pentru val de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat, valabilă miercuri, pentru județele Satu Mare, Bihor, Cluj, Sălaj, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Brașov, Prahova, Ialomița, Călărași, Brăila, Buzău, Covasna, Harghita, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Galați, Vaslui, Iași, Botoșani și zonele continentale ale județelor Tulcea și Constanța.

Totodată, este în vigoare o avertizare de Cod portocaliu pentru val de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat, valabilă miercuri, pentru județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Dolj, Olt, Argeș, Dâmbovița, Ilfov, Giurgiu, Teleorman și municipiul București.Caniculă

Caniculă. Sursa foto: Arhiva EVZ

În regiunile vizate de codul galben temperaturile maxime vor fi în general între 32 și 35 de grade Celsius, iar local se vor înregistra condiții de caniculă.

De cealaltă parte, potrivit prognozei meteo, maximele vor fi în general între 33 și 37 de grade Celsius, iar condițiile vor fi caracterizate de caniculă și disconfort termic accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, potrivit ANM.