„Noua directivă va asigura respectarea în practică a drepturilor lucrătorilor detasați”, se arată într-un comunicat remis de Federația asociațiilor de români din Europa (FADERE).

Statele membre au doi ani și douăzeci de zile ca termen pentru a-și armoniza legile interioare cu aceasta directivă privind măsurile de facilitare a exercitării drepturilor muncitorilor. Din acest moment, firmele care efectuează detașări sunt obligate să declare numărul lucrătorilor care urmează a fi detașați și datele contractului de muncă, iar statele pe teritoriul cărora se vor detașa muncitorii europeni au obligația să efectueze controale și să țină cont de plângerile și de acțiunile juridice și administrative împotriva angajatorilor.

„Directiva mai spune că muncitorii detașați vor beneficia de protecție socială și că salariul lor nu va fi niciodată mai mic decât salariul minim  al țării unde vor lucra”, se precizează în documentul citat.

Măsurile adoptate de mai marii de la Bruxelles vin în contextul în care FADERE a primit în ultimul timp mai multe reclamații din partea muncitorilor români detașați în Europa, în mod special în zona agricolă.

„Muncitorii se plâng de faptul că firmele românești care îi contractează, de multe ori, nu au nici măcar sediu, îi pun pe muncitori să semneze contractele în autocar sau în stațiile de autocare. Contractele, de cele mai multe ori, sunt abuzive, iar condițiile unde merg să lucreze nu sunt niciodată cele promise la plecare”, subliniază președintele FADERE, Daniel Țecu.

Pentru a-i proteja pe muncitorii români care lucrează în afara granițelor, FADERE  cere Ministerului Muncii din România să creeze de urgență o comisie pentru  controlul firmelor care detașează muncitori în Europa și să verifice contractele care se vor încheia între cele două părți.