Vrei să salvezi vieți? Participă sâmbătă la Campania de donare de sânge din parcul Herastrau

Vrei să salvezi vieți? Participă sâmbătă la Campania de donare de sânge din parcul Herastrau

O sesiune de donare de sânge are loc sambata, 8 noiembrie 2014, in parcul Herastrau (intrarea Charles de Gaulle) intre orele 10.00 – 14.00.

Aceasta  sesiune de donare, făcută la inițiativa Asociatiei React si a Fundatia Vodafone Romania impreuna cu Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti face parte din caravana „O sansa pentru viata”, proiect ce la nivel national a contribuit la salvarea a mai mult de 170.000 de vieti si a determinat mai mult de 120.000 de persoane sa doneze sange.

Nevoia de sange este constanta. Zilnic, sute de pacienti din spitalele din Bucuresti au nevoie de transfuzii de sange sau de preparate sangvine, pentru a supravietui. Cu 450 ml de sange recoltati de la un singur donator se pot salva chiar si 3 vieti.

Bucurestenii care indeplinesc conditiile minime pentru a deveni donatori sunt asteptati sa doneze sange benevol (fara bonuri valorice) intr-un spatiu special amenajat si dotat, sub atenta supraveghere a personalului specializat de la Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti.

Ne puteți urmări și pe Google News

Inainte de donare se recomanda consumarea unei cani cu ceai sau cafea, un mic dejun putin consistent (legume, fructe dar fara multe proteine si grasimi). Nu se fumeaza inainte si dupa donare cu o ora.

In urma donarii, sangele donatorului este improspatat, imunitatea organismului creste, riscurile de paralizie si de accident vascular se reduc cu aproximativ 30%.

CINE POATE DONA

Înainte de a fi acceptați, donatorii de sânge trebuie să răspundă la un set de întrebări: dacă suferă de boli cronice, dar și care le sunt obiceiurile sexuale. „Un tânăr activ sexual și dezordonat poate reprezenta un risc. Nici cei care au fost la stomatolog în ultimele șase luni nu sunt acceptați”, mai spune medicul.

Și greutatea celui care donează este importantă. „Dacă cineva are o greutate mică, va avea o cantitate mică de sânge. Spre exemplu, nu vom accepta o persoană de 1,90 și 56 de kg, și nicio persoană care suferă de talasemie minoră, chiar dacă are un nivel al hemoglobinei ridicat. Deci, vrem tineri sănătoși, armonioși, peste 50 de kg”, este concluzia medicului hematolog.

Analizele gratuite care se fac odată cu donarea

Celor care vin să doneze sânge li se fac două tipuri de analize: unele care țin de calitatea sângelului (grupă, RH, hemoleucogramă) și altele din punga de sânge. „Nu putem accepta la donare persoane cu deficit de sânge, inclusiv pe cei care suferă de anemie, pentru că facem rău și riscăm să creăm dezechilibre”, explică medicul Doina Goșa.

După donare, se fac analize pentru markerii hepatici (pentru virusul B și C), HIV și THLV, un virus care este înrudit cu HIV, dar care nu dă întotdeauna boli. Acesta virus nu este foarte frecvent și nu se știe foarte clar ce poate determina. Statisticile arată că mai puțin de 5 la sută din cei care au acest virus se și îmbolnăvesc, primele simptome apărând și la zeci de ani după infecție. „Când descoperim HTLV la donatori, îi sfătuim să facă un control anual”, adaugă hematologul.

Unde se poate dona

Românii care vor să devină donatori au la dispoziție centre în orice județ din țară. În Capitală, sunt chiar mai multe (pe lângă Centrul de Transfuzie Sanguină din incinta Institutului de Hematologie din str. Dr. Felix, nr. 89 și la Spitalul Floreasca). „Presiunea este foarte mare în București pentru a trimite sânge. Sunt 52 de spitale care ne cer, plus opt private. În 2013, ne-a crescut colecta: am ajuns la 46.000 de unități de sânge doar în București. Motivele: caravanele și schimbarea de atitudine din partea oamenilor”, crede medicul hematolog.  Uneori, se întâmplă ca sângele colectat în Capitală să nu acopere cererea spitalelor, situație în care se apelează la centrele de donare din Pitești, Câmpulung, Slobozia, Buzău, Ploiești, iar, în caz de nevoie, se ajunge până la Galați și Brașov.